Що таке вівсяне молоко і з чим його їдять

На зміну мигдальному молоку, який став популярним в 2016 році, прийшов новий продукт на основі вівса. Сторінки користувачів соцмереж (і не тільки веганів) рясніють фотографіями вівсяних латте і смузі. Чим же корисно «інше» молоко?

Що таке вівсяне молоко?


Вівсяне молоко – це рослинний продукт, який не відрізнити від звичайного коров’ячого молока. При його виробництві зерна вівса змішують з водою і перемелюють до стану гладкого крему. Рідина пропускають через фільтр і іноді збагачують вітамінами і мінералами. Деякі виробники додають в молоко ароматизатори та підсолоджувачі.

Харчова цінність, калорійність вівсяного молока
В одній чашці чистого вівсяного молока (без цукру і інших інгредієнтів, що поліпшують смак продукту) міститься:

130 ккал;

2,5 гр. жирів;

0 гр. насичених жирів;

4 гр. білка;

24 гр. вуглеводів;

19 гр. цукру;

1,9 гр. харчових волокон;

115 мг. натрію.

З цієї порції ви також отримаєте 35% рекомендованої добової норми кальцію і близько 10% рекомендованої добової доза заліза. Хоча слід згадати, що ця кількість може варіюватися в залежності від способу виробництва продукту.

Відмінність від інших видів молочних продуктів

За харчовою цінністю вівсяне молоко може поступатися іншим видам молочних продуктів рослинного походження. Так, в одній чашці соєвого молока міститься близько 124 мг натрію, мигдалевого – близько 185 мг, вівсяного – лише 115 мг.

У той же час, вівсяне молоко – багате джерело клітковини. В одній чашці продукту міститься більше 2 гр рослинних волокон (для порівняння: в одній чашці соєвого молока – тільки 1,5 гр клітковини, а в молоці коров’ячому і мигдальному його зовсім немає).

За вмістом білка, на жаль, рослинні продукти не можуть конкурувати з молоком тваринного походження. Але зате вівсяне молоко має гіпоалергенні властивості (на відміну від соєвого і горіхового) і не містить глютену.

Способи застосування


Вівсяне молоко володіє нейтральним смаком і поєднується з безліччю продуктів. Його можна додавати в каву, підливи, каші або пити в чистому вигляді.

А щоб подвоїти користь від вівса, з’їжте на сніданок порцію вівсяної каші, звареної на вівсяному молоці. Завдяки комплексу рослинних волокон ваш кишечник завжди буде працювати як годинник.

Як зробити вівсяне молоко в домашніх умовах

Для приготування вівсяного молока можна використовувати пластівці типу «Геркулес». Заливаємо їх водою з пропорцій 1:10, добре перемішуємо і залишаємо при кімнатній температурі на 8-10 годин. Після закінчення цього часу пробиваємо суміш блендером до однорідного стану.

Даємо суміші відстоятися, щоб дрібні частинки вівса осіли на дно. Потім пропускаємо рідину через подвійний шар марлі. Напій готовий! Домашнє вівсяне молоко можна зберігати в холодильнику від 1 до 3 днів.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.