Чому варто починати свій ранок з ківі

Бажаючи додати до раціону вітамін С, ми зазвичай згадуємо про апельсини, навіть не підозрюючи, що ківі містить його у два рази більше. Приємний зелений колір, хрусткі чорні зернятка, соковита, освіжаюча, кислувата м’якоть — цей азіатський фрукт час проголосити королем сніданків за унікальний концентрат енергії і бадьорості, прихований під пухнастою шкіркою.

Перша згадка про “китайський аґрус” відноситься до XII століття — саме в Китаї ківі був виявлений і культивований з метою майбутніх продажів. До Європи цей плід потрапив у кінці XIX століття, а назву ківі отримав у Новій Зеландії, ймовірно, через схожість з рідкісним птахом ківі, що мешкає на цих землях. Там його тепер теж вирощують, але ніколи не називають просто ківі, а тільки kiwifruit, тому що “ківі” новозеландською означаєще й місцеве населення. Варто відзначити, що в селекції ківі новозеландці випередили Китай.

Харчова цінність ківі

Забезпечуючи організм енергією завдяки високому вмісту вітаміну С, ківі ідеально підходить для ранкового меню і перекусів для підтримки бадьорості. Вітамінів у цьому фрукті із надлишком: вітамін К запобігає розвитку остеопорозу, вітамін В9 сприяє зміцненню імунної системи, а вітамін Е є відмінним протизапальним засобом і сприяє правильній роботі серця. Ківі також насичений мінералами і мікроелементами, зокрема, міддю, необхідною для виробництва колагену та відновлення тканин, і калієм — для правильного травлення і м’язового тонусу.

Ківі підійде для дієтичних і розвантажувальних днів, оскільки складається з якісної клітковини, яка забезпечує почуття ситості без зайвих калорій. Вуглеводи в ньому, звичайно, теж є, але глюкоза і фруктоза необхідні для відновлення сил (особливо якщо ви займаєтеся спортом) і підтримки мозкової діяльності.

Ківі і користь для організму

“Китайський аґрус” споконвіку використовувався як цілющий засіб — ківі настільки багатий на антиоксиданти, що його щоденне вживання запобігає розвитку серцево-судинних захворювань і деяких видів раку. Регулярне додавання ківі до меню знижує рівень тригліцеридів у крові і регулює метаболізм. Його активні інгредієнти концентруються у “гарному” холестерині, знижуючи при цьому рівень “поганого”, а також сприяють відновленню організму після хвороб, ускладнень і операцій.

Як правильно їсти і вибирати ківі

Гарний свіжий плід повинен бути пружним (але не таким твердим, як картопля) і без плям. Такий фрукт може зберігатися в холодильнику до трьох тижнів. Не варто недооцінювати його кулінарний потенціал: ківі — справжня знахідка для кухонних експериментів. Він чудовий у салатах, пирогах, джемах і навіть соліннях. У ранкових пластівцях або йогурті, в якості десерту або закуски (наприклад, нарізаний кружечками до сирної тарілки) — пікантні на смак і яскраві шматочки ківі підуть на користь будь-якій страві. Не забувайте тільки, що молочні продукти можуть згорнутися від контакту з його кислотою.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.