Виявляється, у багатьох насправді немає харчової алергії. Що тоді насправді?

Харчову алергію не так просто визначити. Після того, як який-небудь продукт викликав реакцію, будь то висип або напад діареї, легко її сплутати з алергією. Але у скількох з нас дійсно є справжня харчова алергія? Нове дослідження показує, що це число набагато менше, ніж ми думаємо.

Дослідники вважають, що майже половина людей з харчовою алергією неправильно тлумачить свої симптоми. Команда з Північно-західного університету прийшла до такого висновку після того, як вчені попросили більше 40 000 чоловік перерахувати і описати їх харчову алергію. Кожен п’ятий опитаний повідомив, що у нього алергія, але дані показали, що вона є тільки у кожного десятого.

Більш того, дослідники виявили, що тільки у половини людей з харчовою алергією діагноз був підтверджений лікарем.

Фото: Alexander Mils

Провідний автор Річард Гупта, професор педіатрії в Медичній школі Файнберг Північно-Західного університету, підозрює, що багато людей, які говорять, що у них алергія, насправді страждають від чогось на кшталт харчової непереносимості.

Щоб харчова алергія вважалася «переконливою», у респондента повинні бути один або декілька з наступних симптомів: кропив’янка, набряк, утруднене ковтання, дискомфорт у горлі, грудях, утруднене дихання, блювота, біль у грудях, прискорене серцебиття, непритомність або запаморочення, низький кров’яний тиск. Харчова алергія, як правило, вважається більш серйозною, ніж непереносимість, і в гіршому випадку може викликати анафілактичний шок і смерть.

А ось непереносимість не є небезпечною для життя. Можна навіть з’їсти невелику кількість їжі, при цьому не викликавши неприємні симптоми. Більш того, більшість симптомів, пов’язаних з харчовою непереносимістю, обмежуються кишечником і травленням.

Читайте також:  Lifehack.In.Ua Рекомедує: Купувати Продукти На Тиждень Вперед

Ще одним відкриттям, яке вразило дослідників, було дивно велика кількість людей, які повідомили про розвиток алергії в дорослому віці. Фактично, майже половина дорослих харчова алергія з’явилася після 18 років.

Необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чому це відбувається і як ми можемо запобігти цьому, – сказав Гупта.

Опитування також показує, який тип харчової алергії найбільш поширений. Приблизно 7,2 мільйона дорослих мають алергію на молюсків. Далі йдуть молоко (4,7 мільйона), арахіс (4,5 мільйона) і лісовий горіх (3 мільйони). Також часто згадувалися риба (2,2 мільйона), яйця (2 мільйони), пшениця (2 мільйони), соя (1,5 мільйона) і кунжут (0,5 мільйона).

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.