Як вибрати чавунний посуд

Коли з’явився посуд з антипригарним покриттям з тефлону та кераміки, багато хто вирішив, що чавун застарів і не витримує конкуренції. І дарма. Щоб переконатися в цьому, досить заглянути на кухню будь-якого ресторану. Там навряд чи знайдеться місце для посуду з тефлоновим або керамічним покриттям, а ось звичайні чавунні казани і сковорідки точно будуть.

На ринку є чавунні сковорідки, млинниці, сотейники, жаровні, каструлі, гусятниці, казани різних виробників. Щоб вибрати якісний посуд, в якій буде приємно готувати довгі роки, при покупці дійте за наступним алгоритмом.

Визначтеся з призначенням

Перш за все вирішіть, для чого буде використовуватися чавунний посуд. В одній і тій же сковороді можна смажити яєчню, тушкувати м’ясо і пекти млинці. Але краще, коли для кожної цілі буде своя, яка ідеально підходить кухонне начиння. Це не тільки позбавить від необхідності ретельного очищення, а й дозволить досягти необхідних умов приготування.

Наприклад, для млинців потрібна тонка сковорода, для тушкування – глибока, для смаження м’яса – з рифленим дном, для запікання в духовці – з литими ручками. Намагайтеся підібрати оптимальний обсяг і пам’ятайте, що велика посуд не тільки важче, але вимагає і більш потужною плити.

Виберіть матеріал корпусу

Чавунний посуд буває з покриттям і без. Традиційна просто відливається з чавуну, а потім шліфується, щоб прибрати огріхи лиття. Після покупки її потрібно прожарювати на вогні і обробляти маслом, щоб створити природне антипригарне покриття.

У такому посуді не можна надовго залишати їжу: чавун окислюється і іржавіє. Сковорідки, казани і все інше необхідно добре просушувати після кожного використання і періодично змащувати маслом.

Емальований чавун

Такий посуд відрізняється захисним покриттям з емалі з внутрішньої і зовнішньої сторони. Вважається, що емальований чавун краще звичайного, але насправді у нього є як переваги, так і недоліки.

Завдяки покриттю з емалі, посуд виглядає привабливіше, у неї багато кольорів. Крім того, вона не іржавіє, в ній можна надовго залишати їжу. Вона легше чиститься і дозволяє майже не використовувати миючі засоби.

У той же час через властивості емалі таке начиння вимагає дбайливого догляду. Щоб покриття не потріскалось, посуд не можна різко нагрівати і охолоджувати, стукати по бортику шумівкою і зішкрібати пригорілі залишки їжі твердими предметами або абразивними миючими засобами.

Перевірте на відсутність вад

Незважаючи на простоту виготовлення чавунного посуду, іноді все ж зустрічаються дефекти лиття, які не тільки не прикрашають, але і можуть з часом зіпсувати виріб. Зазвичай браком грішать виробники бюджетного сегмента, хоча вади зустрічаються і в більш дорогий посуді.

Перед покупкою перевірте казан або сковороду в руках і пильно огляньте з усіх боків. На поверхні ні в якому разі не повинно бути тріщин або спроб заплавах їх. Посуд має бути гладким і добре відшліфованим, без напливів і раковин (поглиблень).

Емальований чавун повинен мати ідеально рівне покриття без подряпин, потертостей, здуття і інших вад, які з часом можуть перетворитися в осередки пошкодження і зруйнують покриття, зробивши посуд непридатною для використання.

Виберіть матеріал ручок

Вони можуть бути литими, дерев’яними і полімерними, а також знімними і незнімними. Зрозуміло у кожного типу є свої переваги і недоліки.

  • Литі хороші тим, що не бояться високих температур і дозволяють використовувати посуд в духовці. Під час готування вони сильно нагріваються, тому взятися за них можна тільки прихваткой.
  • Дерев’яні не нагріваються, не завдають шкоди довкіллю, але менш довговічними. У посуді з такими ручками не можна готувати в духовці, якщо тільки вони не знімні.
  • Полімерні ручки не нагріваються, дозволяють використовувати посуд в духовці, але можуть відколотися при необережному поводженні.

Виберіть кришку

Казани, каструлі, гусятниці зазвичай продаються з кришками. Сковорідки і жаровні найчастіше йдуть без них, але це не обов’язково погано: так ви не переплачуєте за кришку і можете підібрати підходящу від іншого посуду, яка є на кухні.

Чавунні кришки на перший погляд здаються найкращим варіантом, але це не завжди так. Їх мінус в тому, що вони дуже масивні і відбирають тепло, впливаючи на приготування страви, наприклад плову. Скляні кришки в цьому плані вигідніше, оскільки мають меншу теплопровідність і дозволяють стежити за процесом готування.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.