Як накрити бездоганний стіл: схеми сервірування

Сервіровка столу – особливе мистецтво, яке допомагає створювати затишний або святковий настрій, і перетворює звичайний обід у щось особливе.

У різних країнах прийняті різні правила сервіровки – десь (наприклад, у Франції, Великобританії, Америці) ці правила дуже жорсткі, кожен прилад має лежати на своєму місці, а десь (наприклад, в скандинавських країнах і на півдні Європи) до сервіровці столу підходять куди більш креативно і розслаблено.

Проте, головний принцип залишається незмінним: сервіровка повинна відповідати рівню події (тобто різниця між теплою зустріччю з друзями і ювілейним торжеством), тематиці обіду і бути доповненням до трапези, а не головним елементом.

Сервіровка столу: Стіл на кожен день

Сервіровка столу на кожен день не вимагає великої кількості приладів, але схема все ж є: виделка зліва, ніж справа, тарілка з серветкою посередині, стакан для води праворуч над ножем. Якщо ложка вам не знадобиться, то, так і бути.

Зустріч з друзями або затишний сімейний обід

Мається на увазі, що для особливих подій – днів народження, різдвяні обіди і т. д. – організовуються великі обіди, з повним меню, від закусок до десерту.

Сервіровка відповідна: до попереднього варіанту додаються десертні прилади (зверху над тарілкою), серветку можна декорувати спеціальним кільцем, стіл прикрашається додатковими декоративними елементами – квітами, свічками, композиціями і т. д. Також можна додати додаткові келихи: для червоного і білого вина, і маленькі келихи-чарки для десертних вин і діжестівов.

Центральний елемент столу

Загальний декор столу – це завжди цілісна композиція, і у цій композиції повинні бути свої акценти. У центрі столу може розташовуватися гарний невисокий букет (головне, щоб цей елемент не перекривав гостям вид і вони могли спокійно спілкуватися один з одним), або композиція зі свічок (головне, щоб гостям не треба було тягнутися на інший кінець столу через цю композицію і обпалюватися ), або декор з фруктів, овочів і садової зелені.

Столові прибори

Сьогодні є дуже багато різновидів столових приладів, головне знати, що потрібно саме вам. Бабусине срібло або нержавіюча сталь? Різні суміші металів по-різному поводяться в використанні. При покупці звертайте увагу на співвідношення металів в сплаві – 18/10, 18/8 або 18/0, це співвідношення хрому і нікелю. Якщо на приладах стоїть клеймо 18/10, це означає, що в сплаві 18% хрому і 10% нікелю – такий сплав вважається найкращим для столових приборів.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.