Українські різдвяні традиції

Свято Різдва Христового прийшло на Руcь разом з християнством і стало одним з двох основних християнських свят.

В Україні Різдво починають святкувати в Святий вечір – 6 січня, тоді ж і закінчується різдвяний піст. Після Різдва настають коляда або святки – 12 днів, протягом яких відзначається свято.

За традицією в дні святкування Різдва звершується пам’ять перших християнських мучеників: апостола первомученика і архідиякона Стефана, Нікомидійських мучеників, які постраждали під час гонінь на християн в Малій Азії в IV столітті, а також мучеників немовлят у Вифлеємі вбитих.

Різдвяний стіл у Святий вечір перед Різдвом

Сучасним господаркам не слід плутати вечерю, приготовану на Святий вечір, і сімейну вечерю на Різдво Христове.

В Україні вечірня трапеза на Святий вечір, 6 січня, супроводжується багатьма традиціями і обрядами. Напередодні Різдва церква наказувала суворий піст – цілий передріздвяний день віруючим не можна було їсти і пити. Вечеря на Святий вечір був для них першою трапезою в цей день – їм і закінчувався 40-денний передріздвяний піст. За стіл можна було сідати з появою на небі першої зірки, в пам’ять про Віфлеємську зірку, що сповістила пастухам про народження Христа.

Головними стравами на український Святий вечір є кутя – пшенична або рисова каша з медом, маком та родзинками, та узвар – компот із сухофруктів. Всього на столі в Святий вечір має бути 12 пісних страв, серед яких за старих часів готували пісний борщ з грибами, горох, капусник, рибні страви, вареники з капустою, кашу гречану, голубці з рисом, пісні млинці, гриби, пироги.

Після вечері, яка зазвичай тривала 3-4 години, кутю та деякі інші страви зі столу не прибирали, а залишали для духів померлих предків, які, за віруванням українців, також приходили «на різдвяну кутю».

А ось на саме Різдво Христове (7 січня) готують велику сімейну вечерю. Піст закінчився, тому на столі можуть бути присутніми різноманітні м’ясні страви: домашня ковбаса, смажене порося, порося, фаршироване гречаною кашею, гусак або качка з антонівськими яблуками, качка з капустою, холодець, окіст, буженина, баранячий бік з кашею, а також млинці, заливна риба, пироги і пряники.

Колядки

В Україні в перший день Різдва в гості майже не ходили. Лишень одружені діти (з невісткою або зятем) повинні були відвідати після обіду своїх батьків, говорили, що везуть “дідові вечерю”.

Під вечір 7 січня йшли перші дитячі ватаги колядників, кожен мав через плече торбинку, куди складали гостинці. Питали у господарів кому колядувати, найчастіше колядували синові або дочці.

Увечері до громадської коляди “людно” готувалися біля церкви чи школи парубоцькі громади. Обирали свого керівника – Березу (Брезая), латкового (збирає сало й ковбаси), хлібоношу, скарбника, звіздаря (носить зорю), дзвонарів, танцюристів, скрипалів. Колядувати годилося кілька ночей, допоки обійдуть кожну оселю в поселенні.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.