Замінюємо цукор: 4 корисні альтернативи солодкого

За статистикою, діти до 10 років встигають з’їсти норму цукру, яку можна вжити до повноліття. Дорослі – не виняток. Фахівці розповідають, чим замінити «солодку білу смерть».

Чи корисні цукрозамінники?

Перш ніж вибрати замінник цукру, потрібно прийняти очевидне. Цукор, безумовно, велика проблема, але його штучні аналоги можуть і не бути найкращим рішенням.

Нещодавнє дослідження міжнародної некомерційної організації Cochrane показало, що штучні підсолоджувачі не допомагають скинути вагу і їх безпека для організму не доведена.

Точніше, є відомості про потенційну шкоду: замінники цукру впливають на бактерії в кишечнику, і організм стає менш толерантним до глюкози. Відповідно, штучні підсолоджувачі заважають нормальній переробці жирів, що сприяє набір, а не скидання ваги.

Натуральні альтернативи

Якщо зі штучним цукром нічого незрозуміло, що ж робити? Шукати натуральні варіанти! Вони не містять синтетичних речовин, а значить, їх можна вживати без побоювань. Крім того, вони не завдають шкоди зубам. Ось які альтернативи варто спробувати:

1. Мед

Мабуть, кращий варіант з можливих, оскільки в ньому багато корисних речовин, які допомагають імунітету. Тільки виберіть якісний мед, нерозбавлений і неперероблені.

2. Чорна патока

Вона містить кальцій, калій і залізо, тобто корисна для кісток і здоров’я в цілому. Її можна додавати в їжу, а також в воду і гарячі напої.

3. Сироп агави

Важливо врахувати, що агава містить більше калорій, ніж цукор, але має більш низький глікемічний індекс і повністю натуральна. Вона багата фруктозою, тобто переробляється в печінці, тому краще нею не зловживати. Відмінно підійде для застосування в випічці і десертах.

4. Фініки

Вони досить калорійні, але в одній порції міститься 20% добової норми калію і 12% – вітамінів групи В, а також антиоксиданти. Фініки можна їсти окремо або додавати в випічку.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.