«Можна» і «не можна» протизапальної дієти

Незважаючи на те що слово «запалення» має негативну конотацію, його основні функції в організмі людини більш ніж позитивні. Запалення – це природна реакція тіла, спрямована на його захист і зцілення від інфекцій, травм і хвороб. Набряк і почервоніння на шкірі від опіку на сонці або укусу бджоли – класичний приклад, як правило, незначного і короткострокового запалення. Однак існують і інші не настільки безневинні його форми. Так, при певних умовах (про них ми поговоримо зовсім скоро) в організмі можуть розвиватися внутрішні запалення, що тривають тижні, місяці, а то й роки і призводять до серйозних проблем зі здоров’ям. Такі хронічні відхилення від норми викликають розвиток цукрового діабету, хвороб серця, раку, можуть супроводжуватися занепадом сил, набором ваги і проблемами зі шкірою. Головні «винуватці» хронічних запалень – стрес і нездоровий спосіб життя.

Топ-5 причин, що викликають внутрішні запалення

  1. Цукор

Цей інгредієнт багатьох продуктів виявляється шкідливий не тільки для фігури. Його вживання провокує викид організмом прозапальних молекул цитокінів, а ще сприяє зростанню числа “поганих” бактерій мікрофлори кишечника, негативно впливаючи на імунітет людини. Небезпечні і штучні підсолоджувачі. Вони також призводять до дисбалансу мікробіома, підвищуючи ризик розвитку непереносимості глюкози і цукрового діабету.

  1. Молочні продукти

У наші дні, на жаль, на багатьох великих тваринницьких фермах коровам даються гормони росту і антибіотики, а в якості корму використовується продукція з ГМО. Вживання молока таких тварин загрожує серйозними наслідками для здоров’я. Додайте сюди ще й поширену сьогодні чутливість до казеїну (молочному білку) – і навіть «корисний» йогурт з рекламного ролика стає не таким вже й корисним.

  1. Глютен

Незважаючи на те що целіакія зустрічається нечасто, досвід докторів функціональної медицини підтверджує, що менш гострі форми реакції на глютен – одні з найбільш поширених сьогодні видів харчової чутливості. Глютенові крупи, такі як пшениця, жито і ячмінь, також містять ряд прозапальних антінутрієнтів, наприклад лектини, що провокують нетравлення і пошкодження стінок кишечника.

  1. Перероблена їжа

До даної категорії відносяться попередньо вироблені і упаковані продукти, а також мають в складі від двох і більше інгредієнтів. Наприклад, готові і заморожені обіди, м’ясні та ковбасні вироби, фастфуд, десерти і випічка в упаковках. Справа в тому, що теоретично всі продукти з цієї категорії містять шкідливі, вироблені з промислових умовах компоненти. Серед них: штучні трансжири, рослинні масла з несприятливо високим рівнем жирних кислот омега-6, рафіновані вуглеводи, хімічні добавки, барвники, підсилювачі смаку, консерванти та інші. Наукові дослідження довели зв’язок між вживанням переробленої їжі і виникненням небезпечних внутрішніх запалень, що ведуть до ожиріння, цукрового діабету, серцевих захворювань, раку і навіть ранньої смерті.

  1. Алкоголь

Регулярне і надмірне вживання алкоголю вкрай негативно позначається на роботі багатьох систем організму, але особливо шлунково-кишкового тракту, викликаючи синдром дірявого кишечника та інші небезпечні запальні процеси. Щоб уникнути проблем зі здоров’ям жінкам рекомендується обмежувати вживання алкоголю одним напоєм (еквівалент одного келиха вина) в день.

Після не приємного блоку інформації нам, нарешті, є чим вас порадувати. На щастя, існує маса натуральних засобів, зокрема цільної їжі і біологічно активних добавок, з успіхом борються з внутрішніми запаленнями і запобігають їх.

Фото: Unsplash

Продукти харчування й БАД з протизапальними властивостями

  • Ягоди. Полуниця, лохина і малина містять особливий вид антиоксидантів антоціанів, ефективно борються із запаленнями. А ще їх вживання стимулює вироблення природних кілерів (англ. Natural killer cells) – клітин, що зміцнюють захисні функції організму.
  • Брокколі – овоч сімейства хрестоцвітних, що містить сульфорафан, інший потужний антиоксидант. Його регулярне вживання знижує ризик розвитку хвороб серця і раку.
  • Авокадо по праву відносяться до категорії так званих корисних жирів, успішно запобігають запаленню. Крім мононенасичених жирів, вони містять калій, магній, клітковину, а також протиракові з’єднання каротиноїди і такофероли.
  • Оливкова олія категорії extra virgin дуже корисно. Її поліфеноли, олеїнова кислота та біоз’єднання борються із запаленнями на рівні фармацевтичних препаратів.
  • Зелений чай – джерело поліфенолів, потужних антиоксидантів і протизапальних агентів.
  • Какао багате на антиоксиданти і протизапальні сполуки флаваноли, які знижують ймовірність розвитку багатьох небезпечних і вікових захворювань серцево-судинної системи.
  • Куркумін (БАД) в ході наукових досліджень довів свою ефективність в зниженні запалень при цукровому діабеті, синдромі запаленого кишечника, ревматоїдному артриті, хвороби серця і навіть раку.
  • Імбир (БАД) головним чином відомий завдяки здатності полегшувати нетравлення і нудоту. Однак його активні сполуки підтвердили свою ефективність і при лікуванні серйозніших розладів, таких як цукровий діабет і рак грудей у жінок.
  • Риб’ячий жир, а також лосось, сардини мають жирні кислоти омега-3, що усувають клітинні запалення. Вони ефективні при пошкодженні м’язів в ході інтенсивних тренувань і при більш небезпечних для життя відхиленнях, наприклад при захворюваннях серцево-судинної системи.
  • Ресвератрол (БАД) – потужний антиоксидант, що міститься в темному винограді. Він довів ефективність у справі корекції інсулінової резистентності, лікування гастриту, виразкового коліту і хвороби печінки.

Елімінаційна дієта – один з найбільш ефективних способів виявлення підвищеної чутливості до певних продуктів харчування. Її рекомендують тим, кого турбують часті проблеми з травленням (здуття живота, запори, діарея), висипання шкірі і хронічна втома. В рамках цього підходу з раціону на термін від восьми тижнів виключаються продукти, потенційно дратівливі імунітет, наприклад цукор, глютеномісткі крупи, молочна продукція і яйця. За цей час запалення заспокоюються, даючи організму можливість відновитися й зміцніти. Далі «заборонені» продукти один за одним знову повертають в раціон і визначають, чи підходять вони вам чи, навпаки, послаблюють здоров’я. Результат такого експерименту у кожного буває свій, причиною тому – унікальна генетика, мікробіом та інші індивідуальні показники. Зате на виході виходить персональний план харчування, що забезпечує вам оптимальну якість життя.

В основі протизапальної дієти, як ви вже могли здогадатися, лежить кілька базових принципів. Серед них: вживання цільної їжі з високим вмістом антиоксидантів, відмова від цукру, переробленої їжі і, якщо ви не веган, помірне вживання тільки високоякісних продуктів тваринного походження (таких як дика риба або яловичина від корів, вирощених на пасовищах, без гормонів та антибіотиків). В основі середземноморської та палеолітичної дієт лежать якраз ці принципи, від чого вони також є дієвими планами харчування для запобігання та боротьби з внутрішніми запаленнями.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.