Корисні каші для сніданку

Від вівсянки до киноа – розповідаємо, які каші стануть хорошим рішенням для смачного і корисного сніданку.

Їсти кашу вранці нас привчають з дитинства. Але так чи каші корисні, як це прийнято вважати? За словами нутриціологів, каша – дійсно відмінне блюдо для сніданку, тому що вона містить корисні для організму складні вуглеводи, які забезпечують нас енергією протягом першої половини дня, і ряд інших цінних елементів.

Тим часом користь каші залежить від крупи, з якої вона виготовлена. Найбільш корисні цільні злаки і крупи, які не піддавалися серйозній обробці. Так, каші швидкого приготування з різними ароматизаторами і добавками втрачають в процесі попередньої обробки багато корисних властивостей, так що навряд чи підійдуть для здорового харчування. Також варто врахувати, що в кашах мало білка. Щоб сніданок вийшов збалансованим і високобілковим, приготуйте кашу з молоком або подавайте її з яйцем і шматочками сиру.

Гарна ідея – додати в кашу свіжі фрукти і ягоди, а також горіхи або, наприклад, насіння льону. Так блюдо стане ще більш смачним і корисним.

Вівсяна каша

Oatmeal porridge with apple and cinnamon in bowl on grey concrete background. Table top view. Healthy breakfast food


Вівсяна каша – одна з найкорисніших різновидів каш. У вівсі міститься так звана розчинна клітковина – бета-глюкан, який знижує рівень холестерину і сприяє швидкому насиченню. Овес містить магній, залізо і цинк, вітаміни групи В і антиоксиданти, які покращують роботу серця і стабілізують кров’яний тиск. Ще одна перевага вівсяної крупи полягає в тому, що в ній немає глютену. Але в процесі виробництва овес часто обробляється разом із зернами, що містять глютен (наприклад, ячменем), тому щоб переконатися, що каша буде дійсно безглютенової, шукайте на упаковці позначку gluten-free.

Гречана каша

Buckwheat porridge with milk in the bowl on the table


Гречка б’є рекорди серед круп за вмістом заліза, рослинного білка, цінних для організму амінокислот, вітамінів групи В, кальцію, цинку, магнію. Ці та інші корисні речовини, що містяться в гречці, дозволяють зміцнити серцево-судинну і нервову системи, імунітет і нормалізувати рівень гемоглобіну в крові.

Каша з кіноа

Vegan quinoa porridge with kale, strawberries, blueberries, sliced pear, honey on dipper in bowl with ingredients above and cloth napkin over grey texture background. Top view, space. Healthy eating


Кіноа ЗСЖ-активістки люблять за те, що в ньому не міститься глютен. При цьому зерна кіноа можуть похвалитися високим вмістом вітамінів групи В, фосфору, кальцію, калію, заліза, а також клітковини і рослинного жиру. Так що, якщо вівсянка і гречка вам набридли, включіть в ранкове меню кашу з кіноа.

Каша з бурого рису

Assorted multi-colored wild rice in ceramic bowl and chopsticks with goblet of water. Black, brown and white rice.


Бурий, або нешліфований рис набагато корисніший за білий, так як в буром рисі зберігаються всі корисні вітаміни та мікроелементи, в тому числі вітаміни групи B і рослинні масла. Тому якщо ви прихильниця рисової каші, вибирайте для її приготування саме бурий рис.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.