Чому гарячу їжу все ж таки можна відправляти в холодильник

Сучасна людина живе в прискореному темпі, постійно вирішуючи купу завдань. А тому на побутові негаразди практично не залишається часу. І не дивно, що навіть у питанні харчування більшість намагається приготувати їжі стільки за раз, щоб вистачило надовго. Але куди подіти та як зберегти трилітрову каструлю з ще гарячим борщем?

Поговоримо про те, чи можна ставити гарячу їжу в холодильник та чим це може закінчитися. Адже багато з вас напевно чули про те, що нічого гарячого ні в холодильник, ні в морозильну камеру поміщати не можна.

Насамперед теорія, що гаряча їжа в холодильник при різкому впливі холодного повітря псується, не відповідає дійсності. Ситуація повністю протилежна, адже їжу псують саме бактерії.

Ці мікроорганізми погано розмножуються в гарячому середовищі, але відмінно себе почувають при кімнатній температурі. І коли від каструлі остаточно припиняється виділятись пар, вона стає відмінним притулком для бактерій. А чим нижче температура, тим складніше розмножуватись мікроорганізмам, і їжа псується повільніше.

Чудовий приклад з холодної Канади, де навіть міністерство охорони здоров’я рекомендує поміщати будь-які продукти в холодильник в перші дві години після кулінарної обробки.

Також хибна теорія, що гаряча їжа в холодильнику негативно впливає на інші продукти та прискорює їх псування. Насправді велика каструля з гарячим супом не зможе підвищити температуру настільки, щоб інші продукти зіпсувалися.

Інша справа, що велика тара з гарячою їжею буде охолоджуватися повільно. Це дасть бактеріям шанс на виживання. Тому для довгого зберігання того ж супу його варто розлити у скляну тару.

Ще помилково вважати, що гаряча їжа здатна вмить зламати сам холодильник. Її слід спочатку охолодити при кімнатній температурі. Більш того подібні рекомендації давали навіть виробники самих холодильників. Але проблема актуальна тільки для старих пристроїв, які не володіють системою автоматичного відтавання.

Якщо в такий холодильник ставити гарячу їжу, то внаслідок виділення пари всередині буде наростати іній. Це дійсно може порушити роботу датчиків, що надалі призведе до перепадів температури. Але сучасні холодильники іній не утворюється за наявності нової системи автоматичного відтавання. Найвідоміша з таких – no frost.

Тому гаряча їжа точно не зашкодить ні іншим продуктам, ні холодильника. Та й сама в холодному середовищі на деякий час залишається свіжою. Інша справа, що збільшиться витрата електроенергії. Тому ощадливі європейці воліють охолоджувати їжу на підвіконні або в тазі холодної води з льодом. Але тут кожен вирішує, як йому краще.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.