7 продуктів, які не варто їсти на поржній шлунок

Про те, що сніданок є важливим прийомом їжі, відомо практично кожному. На жаль, ця проста істина постійно ігнорується. Ми всі з ранку кудись поспішаємо, не хочемо витрачати час на підготовку і тому на льоту випиваємо чашку кави або ковтаємо солодкий йогурт. А якщо і намагаємося харчуватися правильно, то можемо просто не знати, що деякі дійсно необхідні організму продукти можуть виявитися шкідливими при вживанні їх на порожній шлунок. Багато органів після сну не підготовлені до важкого навантаження у вигляді солодощів, цитрусів або кофеїну; в чутливому шлунку дуже легко порушити кислотний баланс.

  1. Кава

Більшість людей не уявляє свого життя без чашки кави на сніданок. Але навіть найякісніша кав шкодить нашому здоров’ю, якщо виявляється першою рідиною, яка потрапляє в шлунок. Кофеїн стимулює вироблення соляної кислоти, що порушує роботу травної системи. Якщо таке трапляється часто, організм поступово звикає до існування подразника і починає виробляти менше кислоти, внаслідок чого їжа засвоюється повільніше. У той же час слизова оболонка шлунка дратується і в кінці кінців пошкоджується. Наслідки дуже неприємні: печія, синдром роздратованого кишечника і навіть виразка. Тому люди, які страждають на гастрит, повинні бути особливо обережні з цим напоєм: в їхньому випадку кава буде сприяти прогресуванню хвороби. Відмовтеся від шкідливої ​​звички заливати порожній шлунок каву і згадайте золоте правило про те, що відразу після сну потрібно випивати склянку води: вона активізує роботу травного тракту і запускає процес метаболізму.

  1. Цитрусові

Цитрусові мають безліч корисних властивостей, але вживати їх натщесерце не варто. До їх складу входить лимонна кислота, яка при попаданні в порожній шлунок підвищує рівень кислотності. Сильне роздратування кишечника лимонною кислотою може закінчитися печією, алергією або гастритом. Якщо якесь запалення вже є, то цитрусові тільки погіршать ситуацію, тому людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту потрібно відмовитися від вживання натщесерце апельсинів і грейпфрутів. Якщо ви не уявляєте свій ранок без склянки свіжого апельсинового соку, пийте його не на голодний шлунок, а після сніданку. А ще краще замініть фреш на смузі з більш нейтральних фруктів, таких як виноград, персики, чорниця. Вони швидко перетравлюються в шлунку і не пошкоджують слизову.

  1. Банани

Користь бананів для нашого організму незаперечна. Вони багаті калієм, вітамінами і клітковиною, допомагають запобігати хворобам і регулюють кров’яний тиск. Проте і у них є свої «протипоказання». Так як в бананах міститься магній, вживання їх натщесерце призводить до дисбалансу цього мінералу в крові, що шкідливо для серця. Людям з хворобами нирок потрібно пам’ятати про високий вміст калію в цьому фрукті: є ризик того, що слабкі нирки не впораються з виведенням калію з крові, якщо його рівень буде надлишковим. Банани добре підходять для сніданку в поєднанні з іншими продуктами, але не поодинці. Не варто використовувати цей продукт протягом дня в якості полудня або другого сніданку. Якщо вам хочеться чимось швидко перекусити, візьміть невелику жменю несолоних і несмажених горіхів (краще всього активованих): вони допоможуть в роботі травлення і нормалізують кислотність шлунка.

  1. Солодощі та солодкі соки

Цукрові кукурудзяні пластівці, солодкі мюслі, пакетовані соки, шоколадні батончики, глазуровані сирки – багато хто починає свій день саме з цих продуктів. Порція ж солодкого на сніданок абсолютно марна для організму. Такі продукти дадуть мізерний заряд енергії, який швидко вичерпається. Незабаром ви знову відчуєте голод, адже така їжа не містить корисних мікроелементів, а отже, не насичує. Крім того, солодке натщесерце перевантажує підшлункову залозу і печінку, які тільки «прокинулися» і не готові до інтенсивної роботи. Прекрасної заміною солодощів стане вівсяна каша на воді без цукру і солі: вона ситна, багата клітковиною, покращує метаболізм і травлення.

  1. Дріжджова випічка

Круасан і здоба на сніданок – звучить дуже заманливо і виглядає красиво на фотографії в вашому «Інстаграм», але це зовсім не корисно. Дріжджі в складі випічки порушують мікрофлору кишечника, що призводить до здуття живота і метеоризму. Окремо варто сказати про шкоду білої пшеничної муки, яка приносить організму лише даремні калорії і численні проблеми зі здоров’ям. Кращим рішенням буде заміна дріжджовий випічки на бездріжджовий хліб з цільнозерновий борошна. Цільнозернові продукти в якості сніданку дадуть ідеальний старт роботі травлення, а завдяки складним вуглеводам ви довго будете відчувати себе ситим і бадьорим.

  1. Кисломолочні продукти

Вся кисломолочна продукція, особливо коров’яче молоко, завдає організму шкоди. Виняток можна зробити лише для невеликих порцій натурального несолодкого йогурту і козячого сиру, які найкраще готувати самим з якісного фермерського молока. Щоб ці продукти приносили користь, їх потрібно вживати в невеликих кількостях і не натщесерце. Потрапляючи в порожній шлунок, пробіотики розчиняються в шлунковому соку, що позбавляє організм будь-якої вигоди від молочного продукту. Тому йогурт і козячий сир краще з’їсти в кінці сніданку або ж через годину після їжі.

  1. Свіжі томати

Томати містять величезну кількість потрібних організму речовин: вітаміни C, К1 і B9, калій, клітковину. Однак на голодний шлунок цей овоч краще не їсти, так як в ньому присутній мікроелемент танін, який стимулює вироблення кислоти в шлунку. Як вже було сказано, підвищена кислотність особливо небезпечна для людей з гастритом і виразкою. Томати принесуть вам користь, виступаючи в якості інгредієнта для овочевого салату на обід або вечерю, а ось на сніданок від такої страви краще відмовитися.

Мікрофлора шлунка буде в безпеці, якщо в органі зберігається нормальний рівень кислотності. Коли ми їмо перераховані вище продукти натщесерце, вони сприймаються організмом як подразник – це і стає причиною печії, гастриту, алергії та інших хвороб. Як ви вже зрозуміли, агресором може виявитися найнесподіваніший і нешкідливий на перший погляд продукт: корисний фрукт або овоч, спожитий в невдалий момент, завдає організму великої шкоди. Слідкуйте за тим, щоб правильна їжа віддавала вам поживні речовини по максимуму, а шкідлива їжа якомога рідше з’являлися на вашому столі.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.