Зимовий вітамінний салат

Зима – сезон для цитрусових. Дозрівати апельсини-лимони-грейпфрути починають в в кінці осені-початку зими, і до середини лютого зберігають всі свої корисні властивості (головним з яких є зміст необхідного нам вітаміну С).

А в пару до цитрусових чудово підійдуть пізні коренеплоди, які також довго зберігаються, і містять купу всього корисного.

І головний вітамінний секрет полягає в тому, щоб їсти їх сирими (і щоб не було болісно жорстко, різати коренеплоди потрібно дуже-дуже тонкими пластинками – так і смак зберігається, і користь, і текстура у салату виходить цікава).

А щоб підсилити корисні властивості зимового салату, додайте до овочів і фруктів пружний салат радіччо і насіння або горішки, радить автор блогу Kale & Caramel.

Радіччо прекрасно вирощується в теплицях, у нього щільна зелень і трохи гіркуватий смак, він відмінно поєднується з цитрусовими. Але якщо радіччо в вашому магазині не продається, то можна взяти будь-який інший щільний салат.

Фото: kaleandcaramel.com
Фото: kaleandcaramel.com

Для цього салату вам знадобиться:

  • 1 сирий буряк, очищений і дуже тонко нарізаний
  • один качанчик салату радіччо
  • цитрусові – 1 червоний апельсин, 1 помело або танжерин, 1 солодкий апельсин (або будь-які інші поєднання – ви можете додавати мандарини, грейпфрути або просто брати різні сорти апельсинів).
  • насіння або кедрові горішки
  • велика сіль
  • суміш перців

Для соусу «вінегрет»:

  • 2 ст ложки бальзамічного оцту
  • 4 ст ложки оливкової олії
  • 1 ч ложки гірчиці діжонської
  • ½ ч ложки меду
  • дрібка солі
  1. Змішати соус в глибокій салатній мисці (вилити всі інгредієнти і ретельно розтерти їх до однорідного стану. Викласти туди ж тонко нарізаний буряк, і дати їй помаринувати хвилин 10-15.
  2. Поки буряк маринується, очистіть цитрусові (приберіть білі плівки і прожилки, у помело і грейпфрутів з часточок краще зняти білу шкірку, так як вона зазвичай жорстка) і злегка підсмажте насіння-горішки на сухій сковороді.
  3. Коли буряк готовий, злийте рідину в окрему чашку – це буде заправкою салату (спробуйте її, додайте сіль або перець, якщо потрібно).
  4. На велику плоску тарілку викладіть листя салату, зверху скибочки буряка і потім нарізані шматочками цитрусові. Присипте все насінням або горішками і заправте соусом.
  5. На відміну від іншої зелені, радіччо досить довго не здається, так що залишки цього салату можна буде доїсти на інший день (і буде смачно). Але краще все-таки є його відразу.
Фото: kaleandcaramel.com

Bon appétit!

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.