П’ять міфів про їжу, які варто ставити під сумнів

В наш час все змінюється з шаленою швидкістю, і це стосується всіх аспектів нашого життя. Їжа не виключення. Вчені постійно проводять дослідження, руйнують міфи, які не один десяток років здавались для більшості непорушні. А насправді – це звичайні, мало обґрунтовані міфи, які ми намагаємось розвіяти.

Міф перший. Кава у другій половині дня викликає безсоння.

Насправді, бадьорить вас кава чи ні — це лише індивідуальна реакція вашого організму. Активність гена, що відповідає за метаболізм кофеїну в вашому організмі, ділить людей на три типи: висока, звичайна та низька сприйнятливість до кофеїну. Більшість людей належить до групи зі звичайною сприйнятливістю, і їм не варто вживати каву менш ніж за шість годин до сну. Людям з першої групи, високо чутливі, повинні взагалі ігнорувати каву як напій. Решті, люди з низькою сприйнятливістю, каву вживають навіть перед самим сном, і не відчуватимуть дискомфорт.

Міф другий. Якщо нагріти мед, до певної температури, в ньому утворяться шкідливі сполуки.

До складу будь-якого меду входить речовина під назвою гідроксиметилфурфурол (Органічна сполука, яку отримують зневодненням деяких цукрів, отримують з біомаси деревини, целюлози та крохмалю. Легко утворюється з моносахаридів в кислому середовищі або під дією твердих суперкислот з фруктози. Речовина також утворюється при нагріванні меду за температури вище ніж 40˚С або його тривалому зберіганні. Гідроксиметилфурфурол утворюється у харчових соках при нагріванні, а його наявність та кількість є показником безпечності продукту. При зберіганні отримує буре забарвлення.(HMF)) та при нагріванні концентрація його підвищується. Але HMF є в більшості харчових продуктів з вищим вмістом. І варто зауважити, що немає ще жодного наукового доказу небезпеки HMF для людини.

Міф три. Детокс — продукти супер корисні

У 2009 році група вчених звернулася до виробників відомих детокс – продуктів надати роз’яснення, для боротьби саме з якими токсинами призначені їх продукти. І як не дивно, жоден з виробників так і не зміг зрозуміло відповісти.
Професор додаткової медицини Університету Ексетера Эдзард Ернст, пояснює, що для середньостатистичної людини без шкідливих звичок, достатньо внутрішніх сил організму для очищення. Здоровий спосіб життя — теж відмінний варіант детокс.

Міф чотири. Один з найпотужніших. Куряча шкіра – це холестеринова бомба.

Ні, ще раз ні. Куряча шкіра – це цінне джерело колагену. Його вміст позитивно впливає на стан м’язової тканини, шкіри та суглобів людини. Ліпіди курячої шкіри мають у своїй основі улюблені дієтологами – ненасичені жирні кислоти, які саме, і знижують рівень негативного холестерину та підвищують якісний.

Міф п’ять. Сіль звичайна шкідлива, тому її краще замінити більш корисною.

І це не зовсім так. Морська, гімалайська, іранська, чорна — так, вони звісно ж більш корисні замінники традиційної солі. Але відмінності в їх складі настільки мізерні, що для отримання бажаного ефекту вам доведеться вживати корисну сіль кілограмами. Ще один плюс на користь звичайної кухонної солі — те, що вона насичується йодом промисловим шляхом. А ви знаєте, природний вміст йоду для нашого організму вкрай важливий. Тому, обираючи між кухонною та іншими видами солі, слід віддати все ж таки перевагу йодовані.

Більше матеріалів в розділі – їжа.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.