П’ять ідей для новорічного меню

У грудні стільки передсвяткової суєти, що здається, на саме новорічне свято вже не залишається ні сил, ні часу. Пропонуємо заздалегідь запастися новими рецептами, зробити необхідні покупки і заготовки, скласти графік справ і неодмінно подбати про вбрання. Але почнемо з меню.

Не будемо сперечатися, що cамий знаменитий саундтрек новорічного вечора – пісні з «Іронії долі», а основні страви – олів’є і заливна риба.

Нехай вони будуть, не варто зраджувати традиціям. Але цей вечір особливий, а це значить, що і на столі неодмінно повинні з’явитися страви, які ваші рідні та гості ще не пробували. Можливо, ви згадайте подорожі, які порадували вас в році, що минає і захочете приготувати страви з тих країн, які стали ближче. Або спробуєте новий спосіб приготування – наприклад, запечену рибу в панцирі з солі? Зважитеся на ресторанну порційну подачу, красиво розташувавши на тарілках основне блюдо? Повірте, це не займе багато часу, якщо добре підготуватися. Плануючи новорічні покупки, не забудьте про спеції, вони відповідають за смак, тому, як і основні продукти, повинні бути свіжими і ароматними!

Закуска з оливок «тапенадом»

Тапенада або тапенад – густий прованський соус з оливок. На шматочку підсушеного хліба їх подають до аперитиву. Тапенад також може послужити соусом до овочів, його часто використовують для того, щоб надати особливий середземноморський смак гарячим стравам з риби або курки.

Час приготування: 5-7 хвилин

Вам знадобиться:

  • Оливкова олія Extra Virgin Pietro Coricelli 1000 мол
  • 3 ст. л. насіння фенхелю
  • 1 ч. л. великих маслин без кісточок Iberica
  • 1 250-грамова баночка каперсів Iberica
  • 1 зубчик часнику
  • ½ гострого перцю чилі
  • 3 шт. анчоусів
  • 5-6 листків свіжого базиліку
  1. Чорні оливки без кісточки розрізати навпіл, часник розчавити.
  2. Перець чилі почистити від насіння, нарізати кільцями.
  3. Оливки і перець дрібно порубати (можна використовувати блендер), додати каперси, анчоуси і подрібнені в ступці насіння фенхелю.
  4. Додати дрібно нарізані листя базиліка і оливкове мало, все добре перемішати. Смачного!

У кожній країні є свої улюблені спеції. Без них неможливо отримати «той самий» смак, який залишився в пам’яті після подорожі. На щастя, зараз нам доступні практично всі спеції. Те, що не знайдеться в найближчому супермаркеті, завжди можна відшукати в спеціалізованому інтернет-магазині. Кулінаром в наш час бути одне задоволення!

Курка по-ямайський

Цікавий варіант в якості гарячого блюда! В його основі – приправа джерк (Jerk Seasoning), що дослівно можна перекласти як «приголомшливий смак». Це особлива суміш спецій, яка прекрасно підійде як до м’яса і птиці, так і до страв з овочів.

Час приготування: 45 хвилин + маринування

Вам знадобиться на 3 порції:

  • 2 ч.л. меленого запашного перцю
  • 1 ч.л. меленої гвоздики
  • 1 ч.л. меленого мускатного горіха
  • 1 ч.л. меленої кориці
  • 1 ч.л. меленого чорного перцю
  • 2 зубчики часнику
  • 4 гілочки свіжого чебрецю
  • 2 перцю чилі
  • 2 ст. л. оливкового масла Extra Virgin Pietro Coricelli
  • 2 ст. л. оливкового масла Pietro Coricelli Pomace
  • 3 курячі стегенця
  • 1 ст.л. вустерського соусу

У мисці з’єднати 2 ч. Л. меленого запашного перцю, 1 ч. л. меленої гвоздики, 1 ч. л. меленого мускатного горіха, 1 ч. л. меленої кориці, 1 ч. л. меленого чорного перцю. Додати 2 зубчики часнику розчавленого, 4 гілочки чебрецю, 2 дрібно порубаних перця чилі і 2 ст. л. оливкового масла Extra Virgin. Все ретельно перемішати.
На стегенцях зробити невеликі надрізи і натерти сумішшю. Накрити і прибрати в холодильник маринуватися мінімум на 1 годину, а краще на всю ніч.
Замариновані стегенця обсмажити з двох сторін на оливковій олії «Pomace» протягом 10 хвилин з додаванням 1 ст.л. вустерського соусу.
Перекласти у форму для запікання, і випікати 20 хвилин в попередньо розігрітій до 220 ° C духовці

Риба на солі

Неймовірно простий варіант приготування смачної і соковитої риби!

Час приготування: 40 хвилин

Вам знадобиться на 4 порції:

  • 1 пачка спецій «Риба на солі»
  • Охолоджена або размороженная риба (форель, сібас, скумбрія – на ваш вибір) – 1-2 шт. в залежності від розміру

Підготувати рибу: випатрати, промити, обрізати плавники, обсушити паперовим рушником, зробити невеликі надрізи на шкірі і трохи натерти приправою.
Сіль висипати в форму для запікання, викласти зверху рибу.
Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці 30 – 40 хвилин. Смачного!
На гарнір приготуйте свіжий салат з лимонною заправкою, відварений рис або картопляне пюре.
В цьому році в якості основного блюда можна вибирати все, що завгодно, крім свинини. Але у нас залишається найширший вибір: яловичина, індичка, качка, риба, морепродукти! Спеції для гарячих страв підтримають будь-яку кулінарну ідею!

Картопля по-іспанськи з шафраном і орегано

Це відмінний гарнір до будь-яких гарячих страв на святковому столі. До того ж діти – страшні консерватори – можуть не доторкнутися до  коронних страв, а ці золотисті скибочки картоплі з’їдять неодмінно!

Час приготування: 1 година

Вам знадобиться:

  • щіпка кашмірського шафрану
  • 1 ч.л. орегано
  • 0,5 ч.л. меленого коріандру
  • 1 ч.л. чорного меленого перцю
  • ¼ ч.л. меленого імбиру
  • ¼ ч.л. меленого кардамону
  • Морська дрібна сіль за смаком
  • 2 ст.л. оливкового масла Extra Virgin Pietro Coricelli
  • 6 шт. крупної картоплі

Картоплю почистити і розрізати на шматочки. Замаринувати на 12-20 хвилин в суміші оливкової олії і всіх спецій.
Розігріти духовку до 200˚C Вистелити пергаментом для запікання, розкласти картоплю в один шар і випікати 30-40 хвилин. В середині запікання перемішайте скибочки картоплі, щоб вони рівномірно приготувалися.
Подавайте золотисту картоплю з соусом з сирного сиру з зеленню, з соусом айоли або будь-яким соусом-діпом.
Хочете знайти цікаві рецепти для приготування новорічних страв? Зверніть увагу на упаковки суміші спецій «Смачні ідеї» – ви отримуєте і приправу і перевірений рецепт!

Пиріг-галета з пряними грушами

Хрустке пісочне тісто з карамельною скоринкою і соковиті, пряні груші. Таке частування ідеально подати з кулькою ванільноко морозива до чаю або кави.

Час приготування: 40 хв

Вам знадобиться на 6-8 порцій:

  • 0,5 ч.л. меленої гвоздики
  • 1 ч.л. меленого мускатного горіха
  • 1 ч.л. меленого імбиру
  • 1 ч. Л. меленої кориці «Айдіго»
  • 0,5 ч.л. меленого кардамону
  • 3 груші груша
  • 400 г пісочного тіста
  • 1 яйце
  • 1 ст.л. коричневого тростинного цукру
  • 0,5 ст. цукрового грубка «Русский»

У мисці з’єднати білий цукровий пісок, мелену гвоздику, мускатний горіх, імбир, корицю і мелений кардамон. Все ретельно перемішати.
Груші розрізати навпіл, акуратно вирізати серцевину і нарізати пластами товщиною 2 мм.
Пісочне тісто розкачати на присипаної борошном поверхні в круглий пласт товщиною 0,5 см. Перекласти на застелене пергаментом протіиень. У центр кола акуратно віялом вилодіть скибочки груш, посипати підготовленої цукрової сумішшю.
Загорнути краї тіста тесту внуть, частково закриваючи начинку, краї тіста змастити збитим яйцем і посипати коричневим цукром.
Випікати пиріг в попередньо розігрітій до 220˚C духовці 25 хвилин. Подавати з кулькою ванільного пломбіру. Смачного!
Новорічний десерт може бути дуже різним, але неодмінно – досить легким, адже він завершує довгий і щедре застілля. Цукерки ручної роботи з сухофруктами, легке суфле або панна-котта, фрукти в пряному сиропі. Спеції для десертів зроблять їх смак, що запам’ятовується. Ну а якщо в новорічні свята ви вирішите відкрити міні-кондитерську на дому по виробництву новорічного печива або тортів, все що вам необхідно знайдеться в колекції кондитера.

Кава по-арабськи з шафраном і кардамоном

Кавомани високо оцінять напій зі східними прянощами. Рецепт приготування на перший погляд здається простим, але існують нюанси, які необхідно врахувати, щоб отримати справжню каву по-арабськи.

До речі, нагадуємо! Зі спеціями можна готувати не тільки каву, але і чай. І не забудьте про «зимові» напої – пунш і глінтвейн, які неодмінно повинні бути ароматними і пряними!

Час приготування: 15 хвилин

Вам знадобиться на 2 порції:

  • 1,5 ч.л. кардамону
  • дрібка кашмірського шафрану
  • 2 ст.л.кави
  • 1 стакан води
    У турці довести до кипіння воду. Зменшити вогонь до мінімального і додати мелену каву. Варити, 2-3 хвилини не даючи кипіти.
    Зняти з вогню додати кардамон і шафран, накрити кришкою і дати настоятися 10 хвилин.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.