Насіння Чіа: як правильно їсти і де ще використовувати?


Кілька років тому в продажу стали з’являтися «чарівні» продукти, здатні творити справжні чудеса з нашим організмом (киноа, асаї, ягоди годжі, кокосове масло тощо). До таких Суперфудів відносять і насіння Чіа, яке зараз можна побачити на полицях майже в будь-якому супермаркеті. Але багато хто поки не знає, як їх правильно готувати, тому розповідаємо, що можна з ними робити.

Насіння Чіа відносять до Суперфудів, продуктів рослинного походження, які володіють високою концентрацією корисних речовин. Кальцію в них більше, ніж в молоці, калію більше, ніж в бананах, а кількості антиоксидантів більше, ніж в ягодах чорниці.

Рослина ця родом з Центральної і Південної Мексики. Використовували Чіа ще за часів ацтеків, і зараз продовжують вживати як щоденний продукт харчування. На батьківщині Чіа коштують недорого, користі і поживної цінності в них багато, тому купують їх мішками і додають насіння практично в усі страви.

У чому користь насіння Чіа

Допомагають скинути вагу, тому що розбухають, потрапляючи в шлунок. Це дає відчуття ситості і допомагає скоротити кількість калорій в раціоні.

Забезпечують організм кальцієм, тому їх рекомендують їсти при остеопорозі і в період менопаузи.

Допомагають роботі нервової системи і покращують пам’ять завдяки вмісту в них фосфору.

У насінні багато кислот омега-3 і омега-6, які потрібні для роботи серця і знижують рівень холестерину.

Оскільки Чіа багаті калієм, їх вживання допомагає знизити тиск.

Чіа здатні стабілізувати рівень цукру в крові і роботу ендокринної системи в цілому.

Як і де використовувати насіння Чіа

Насіння практично не мають смаку, так що додавати їх можна майже в усі страви.

Замочувати
Перш за все, їх замочують у воді, після чого вони розбухають і перетворюються в желеподібну масу. Замочувати насіння можна і на 10 хвилин, а можна поставити в холодильник на ніч, щоб вранці мати готову добавку до йогуртам, каш або смузі.

Крім води в Чіа можна додавати в будь-яку рідину: кефір, ряжанку, молоко, кокосове або мигдальне молоко, чай і навіть томатний сік.


Оптимальне співвідношення насіння до рідини: 1: 4. Але гель з насіння Чіа можна зробити більш рідким або густим, залежить від того, як вам більше подобається. Розмоклі насіння у вигляді гелю можна зберігати в холодильнику близько двох тижнів.

Обсмажувати

В такому салаті з руколою насіння Чіа будуть дуже до місця.
Обсмажте ложку насіння на сковороді без масла, як насіння, періодично струшуючи сковороду. І додавайте їх в супи, салати і гарніри.

Додавати в випічку
Оскільки Чіа легко вбирає воду, перетворюючи її в щось, схоже на гель, насіння можна використовувати для випічки замість яєць. Змішайте одну столову ложку насіння Чіа з трьома столовими ложками води, почекайте, поки вони розбухнуть. Така суміш замінить одне столове яйце в рецепті.

Робити густу юшку
Іноді в рецептах рекомендують додавати борошно або кукурудзяний крохмаль, щоб зробити густий суп або юшку. Борошно можна замінити насінням Чіа, додавши пару столових ложок прямо в каструлю.

Додавати в паніровці
Насіння можна змішати зі звичайною паніруванням і обсмажити в ній котлетки або шніцель. Або додати Чіа в фарш, замінивши ними розмочений хліб.

Приготувати домашній пудинг

Один з найпопулярніших рецептів – молочний пудинг з Чіа і манго.

Замочіть ввечері насіння Чіа в мигдальному молоці і приберіть в холодильник. В готовий пудинг можна додати горіхи, ягоди, сухофрукти, мед. Виходить дуже смачний сніданок.

Робити джеми
Завдяки тому, що насіння здатні перетворюватися в желе, їх можна використовувати під час приготування швидких джемів. Подрібнити ягоди в блендері і додати насіння Чіа.

Доглядати за волоссям
Можна замочити насіння Чіа в воді на 25 хвилин (приблизно 1/3 склянки насіння на 2 склянки води). Почекати, поки вони не перетворяться в гель, а потім додати до них 3 столові ложки лимонного соку. Нанести желеподібну масу на волосся і змити через 10 хвилин. Вони будуть живими і шовковистим.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.