Ідеальний напій іван-чай

Сьогодні розповімо вам, чому варто включити іван-чай в свій раціон. Особливо взимку. Особливо якщо ви веган або вегетаріанець.

Чай з листя зніту, відомий всім як іван-чай. У XII столітті на Русі він був не менш знаменитий, ніж індійський, китайський або цейлонський чай. Популярність його після революції впала, але останнім часом стала зростати. І не випадково.

Корисні властивості іван-чаю

  • У листі зніту є провітамін А, а вітаміну С більше, ніж у цитрусових і смородині, – обидва вітаміни піклуються про наш імунітет і заряджають енергією.
  • Іван-чай покращує обмін речовин, позитивно впливає на травлення і має потужну протизапальну дію.
  • Такий чай не містить кофеїн, значить заспокоює нервову систему і сприяє хорошому сну.
  • У іван-чай є залізо, так що веганам варто звернути на нього увагу.
  • Листя зніту містять також магній, калій, натрій, мідь, кальцій, бор, пектин, хлорофіл, біофлавоноідів, дубильні речовини, органічні кислоти, вітаміни групи B.

Як готувати іван-чай

Ідеальний варіант – використовувати ферментований іван-чай, так як в ньому більше корисних речовин, ніж у просто зібраних кіпрейниому листі. Та й колір виходить більш насичений і бурштиновий. У чайник кладемо пару чайних ложок чаю, заливаємо некрутим окропом, накриваємо чайник кришкою, чекаємо 10 хвилин – і смачний напій готовий. До заварці можна додати листя, квіти або ягоди інших корисних рослин, наприклад м’яту, шавлія, обліпиху, горобину, шипшину.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.