Як заморожувати ягоди, овочі та фрукти: покрокова інструкція

Запасайтеся вітамінами влітку, поки фрукти й овочі смачні та дешеві.

Загальні правила

  1. Заморожуйте тільки свіжі овочі, фрукти і ягоди. Вони не повинні бути занадто м’якими або з пошкодженнями.
  2. Перед заморожуванням ретельно вимийте та висушіть їх. Якщо погано просушити, в морозилці все перетвориться в крижаний ком.
  3. Заморожуйте овочі та фрукти в тому вигляді, в якому будете їх використовувати. Багато продуктів після розморожування стають м’якше свіжих. Тому спочатку почистіть та подрібніть все, що потрібно, а потім відправляйте в морозилку.
  4. Використовуйте пластикові контейнери або спеціальні пакети для заморозки. Обов’язково підписуйте ємності, щоб потім не ламати голову, намагаючись пригадати, що це таке оранжеве всередині і як давно воно тут лежить.
  5. Заморожуйте невеликими порціями. Так вам не доведеться страждати, відколюючи від замерзлого шматка потрібну кількість продукту. Є лайфхак: розкладіть овочі по пакетам, випустіть повітря, а потім тупим боком ножа розділіть вміст на дольки. Їх буде легко відламувати, не розморожуючи все відразу. Фруктові, овочеві та ягідні пюре можна розлити по силіконовим формочках для льоду.
  6. Встановіть температуру -18 ° C. В таких умовах овочі й фрукти можуть зберігатися до 12 місяців. Краще не забивати морозилку всім і відразу, а додавати туди нові продукти невеликими порціями. Добре, якщо ви зможете виділити окремі відсіки для овочів, зелені та фруктів: заморожені продукти відмінно вбирають сторонні запахи.
  7. Заморожуйте сезонні продукти. Наприклад, баклажани та помідори взимку і навесні на смак нагадують пінопласт. А ось картоплю і капусту відправляти в морозилку немає сенсу: в магазинах вони є цілий рік, так що заощаджуйте місце.

Як заморожувати овочі

Для початку поговоримо про овочі, які заморожувати не треба, – це огірки, редька та зелений салат. Після розморожування вони перетворяться в рідину, котрій складно знайти якесь застосування.

Помідори теж втрачають форму, але для приготування страв це не має особливого значення. Для супів, рагу і соусів заморожувати помідори в кубиках, а для запіканок і піц – кружечками. Можна подрібнити томати з пряними травами в блендері і заморозити суміш в силіконових формах.

Кабачки та баклажани краще заморожувати вже готовими: поріжте їх на гуртки або кубики і щедро обдайте окропом або обсмажте на олії. Потім розділіть на порції та заморозьте кожну в окремому контейнері.

Щоб кольорова капуста і брокколі в розморожених вигляді не були жорсткими, розділіть їх на суцвіття, ретельно промийте і на пару хвилин відправте в киплячу воду. Бланшувати варто стручкову квасолю та зелений горошок – його попередньо треба витягти з стручка. Кукурудзу відваріть і ножем відокремте зерна від качана.

Болгарський перець можна заморожувати як шматочками, так і цілком. Якщо зробити круговий надріз навколо ніжки і акуратно витягнути насіння, вийде заготовка для фаршированого перцю. Зробіть кілька таких заготовок, обсушити і вставте одну в іншу – це заощадить місце. «Матрьошку» з перців складіть в пакет і відправте в морозилку.

Моркву перед заморожуванням потрібно ретельно помити, почистити і нарізати або натерти на тертці. Буряк – відварити та натерти на крупній тертці. Вийде готова основа для салату.

З овочів можна зробити готову суміш для супів і рагу в різних варіантах:

  •     помідори, болгарський перець, кабачки;
  •     кольорова капуста, морква, зелений горошок, стручкова квасоля;
  •     кукурудза, зелений горошок і болгарський перець;
  •     баклажани, помідори, болгарський перець;
  •     брокколі, болгарський перець, кукурудза, стручкова квасоля.

Як заморожувати фрукти

Фото: Unsplash

Вибирайте не перезрілі фрукти, щоб при розморожуванні вони не перетворилися на місиво. Якщо фрукти вже стали досить м’якими, заморозьте їх у вигляді пюре – його можна подавати з млинцями або використовувати як начинку для пирогів.

Банани очистіть від шкірки, наріжте на 3-4 частини (залежно від розміру плода), підсушіть паперовим рушником і зберігайте в твердому контейнері. Не вірте тим, хто радить заморожувати їх в шкірці. Або спробуйте заради інтересу віддерти від банана примерзлу шкірку.

Яблука та груші наріжте на шматочки та збризніть лимонним соком, щоб вони не темніли. Абрикоси і персики розділіть на половинки, видаліть кісточки і складіть в пластиковий контейнер.

Апельсини заморожувати не варто: після розморожування вони гірчать. Зате можна покласти в морозилку контейнери з соком або пакетики натертої цедри.

Як заморожувати ягоди

Після розморожування ягоди будуть розм’яклими, обробляти їх буде незручно. Тому перед заморожуванням видаліть плодоніжки у полуниці і агрусу, вийміть кісточки у сливи, вишні та черешні, а виноград і смородину відокремте від гілочок. Малину замочіть у воді, щоб спливли випадкові черв’яки. На маленькі порції ягоди можна не ділити: якщо вони добре обсушити, щось не злипнуться.

Полуницю, суницю, малину та ожину краще заморожувати в контейнерах, щоб вони зберегли форму. Вишню, сливу, чорну смородину, журавлину, чорницю і агрус можна зберігати в пакетах.

Для десертів стане в нагоді ягідне пюре, наприклад з суниці, малини, чорної смородини або вишні. Подрібніть ягоди в блендері та заморозьте невеликими порціями в пластикових контейнерах.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.