Як вибирати і використовувати різні види солі

Красива сіль з травами в стильному млині – хіба можна знайти кращий подарунок кулінарові?

У магазинах на полицях звичайна кухонна сіль тулиться десь знизу, а на козирних місцях стоять красиві баночки з різними солями: рожева гімалайська сіль, сіль з ароматними травами, сіль із запашним перцем, велика сіль, середня сіль, трюфельна сіль, бретонська сіль.

У цьому різноманітті легко загубитися, проте все насправді досить просто.

Кухонна сіль

Класична біла сіль дрібного помелу, яка стоїть у вашій шафі. В процес виробництва її обробляють спеціальними реагентами, які захищають сіль від злежування, і часто збагачують йодом (прийнято вважати, що це робить її корисною для щитовидної залози).

Однак насправді кухонна сіль не містить практично нічого крім хлориду натрію (все інше з неї в процесі приготування вилучається), її відбілюють хімічним способом і наслідки її надмірного вживання, в загальному, відомі.

Така сіль підходить для випічки, приготування маринадів і будь-яких страв, де потрібна щоб сіль швидко і повністю розійшлася (наприклад, коли ви варите пасту).

А ось натирати м’ясо або додавати в салати краще сіль крупного помелу і якіснішу, яка не проходить хімічну обробку.

Морська сіль

Фото: Unsplash

Зазвичай під цією назвою продається сіль крупного помелу, що її йодують спеціально і не обробляють реагентами, тому професійні шефи вважають, що у неї чистіше смак (без хімічного присмаку) і з нею простіше контролювати солоність страви.

Морську сіль виробляють виправними морської води, і в залежності від джерела води смак її може варіюватися.

Важливо: чим більше кристали солі, тим менш інтенсивний смак ви отримаєте на виході, тобто вам за обсягом доведеться взяти більше солі, ніж кухонної.

Однак якщо ви хочете знизити споживання солі, то грубий помел вам на допомогу. Морську сіль не використовують у випічці, однак для маринадів, супів і пасти ви цілком можете вибирати її.

Гімалайський рожева сіль

Рожева гімалайська сіль, чорна сіль, трюфельна сіль або будь-яка інша «модна» сіль не використовується для приготування страви – її використовують в якості доповнення до соусу, так як вона додає смакової акцент.

Іншими словами, солити рожевої крупною сіллю воду для макаронів немає ніякого сенсу, для цього краще взяти кухонну (трохи менше, ніж ви кладете зазвичай), а рожевою сіллю присипати готову пасту з соусом вже в тарілці.

Рожева гімалайська сіль крім красивого кольору має здатність знижувати рівень кислотності в організмі, тому її так люблять дієтологи і wellness-блогери, а також відома своїми унікальними властивостями:

  • містить 84 мікроелемента
  • виводить сполуки важких металів (які потрапляють в організм із забрудненим повітрям)
  • покращує сон
  • знижує тиск
  • зміцнює кістки

Використовувати таку сіль найкраще в млині з салатами і як останній штрих для будь-якої готової страви.

Сіль з травами

Фото: Unsplash

Велика ароматизована сіль відіграє роль основи для ароматичного або смакового компонента, в її завдання не входить «соління» страви, хоча вона і додає трохи солоного смаку.

Кристали солі виступають як хранителі аромату, вони беруть аромат від добавки (трав, трюфеля і т. д.), і в процесі взаємодії з гарячою стравою віддають його. Тому якщо ви використовуєте таку сіль, то для додання солоного смаку вам потрібно буде комбінувати ароматну сіль з куховарської або морської (соліть обережно, щоб не пересолити).

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.