Дізнайтеся, навіщо нюхати корок і чи можна повернути напій, якщо вашій дівчині він не припав до смаку.

У кіно ми часто бачимо, як головний герой катає вино в келиху, по запаху визначає, що це каберне совіньон 1941 року і вигукує: «Ах так! Урожай того літа видався вельми непоганим! »У цей момент лунає гучний хлопок – це сомельє всього світу плескають в долоні.

Артемій Лебедєв розбирає всі етапи замовлення і дегустації вина і наводить кілька цікавих фактів про цей напій.

Як замовляти вино

1. Коли ви приходите в ресторан, спочатку разом з меню вам повинні видати винну карту. Якщо місце просте, її можна знайти на зворотному боці меню.

2. Якщо у вас ще не немає улюбленців в сортах вин, орієнтуйтеся на ціну. Просто замовте щось з тієї цінової категорії, в якій вас не душить жаба. Далі з часом з’являться пристрасті – скажімо, вірменське вино краще ніколи не замовляти, а ось іспанське завжди прекрасно. З досвідом вам стане зрозуміло, що пити піно нуар і мерло не можна, навіть якщо їх вам даром подадуть.

3. Ніколи не купуйтеся на назву регіону.

4. Вся винна індустрія – це такий же суперлохотрон, як і світ моди або ювелірки. Майже всі знавці, якщо їм наливати вино з пляшки без етикетки, не говорити країну, назву, сорт і ціну, нічого не визначать.

Вино без легенди п’ється погано. Це головний секрет. Тому вино – це завжди історія, настрій, атмосфера, розмова, їжа і компанія. За це ми його і любимо.

5. Вам приносять пляшку і зазвичай показують етикетку. У цьому місці потрібно кивнути – що тут можна сказати? Головне – переконатися, що принесли саме червоне, а не біле.

6. Офіціант або сомельє відкриває пляшку. Можна просто чекати, коли це станеться, щоб продовжити розмову з дівчиною.

7. У простих закладах офіціантка корок кладе в кишеню фартуха, а в пафосних – на блюдце. Завжди вимагайте корок собі! Якщо це не скляна, бляшана або гумова, а саме пробкова пробка, по ній можна відразу все зрозуміти. По-перше, вино має просочити її не більш, ніж на пару міліметрів. По-друге, потрібно її понюхати. На корку аромат почне бути інформативним. Як мінімум на рівні «добре – НЕ добре» або «зіпсувалося – не зіпсувалося» все вже ясно за запахом і виглядом пробки. У дуже старих вин пробки можуть розсипатися на порох, тут нічого не поробиш.

8. Якщо місце пафосне, вино переллють в декантер. Він в першу чергу потрібен для того, щоб позбавити напій від осаду з пляшки. Друга (побічна) функція – аерація вина ( «щоб подихати»).

9. Келихи повинні бути без запаху. Коли келих стоїть порожнім в ресторані, просто понюхайте його. Якщо несе миючим засобом або дідусевим шафою (дуже часто!), Попросіть просто помити під краном.

Як дегустувати вино

1. Сомел’є зазвичай наливає вино на пробу молодій людині. Дуже рідко запитують, хто буде пробувати. Потрібно покрутити келих, притискаючи дно до столу, а потім з прицмокуванням втягнути в рот невелика кількість, відкрити рот (поки не ковтати) і зробити язиком вправо-вліво, щоб вино наситилося повітрям. Смак повинен відчуватися на всьому язиці і піднебінні.

2. І тут найголовніше. Що треба оцінити в цей момент? Що сказати офіціантові? А що, якщо вино на смак – повне лайно? Чи можна відмовитися? Воно ж дороге було!

Все просто. Так як вино – це завжди лотерея, оцінити можна тільки його зіпсованість. Якщо воно просто несмачне, це ваша проблема. Зрозуміло, що, якщо замовити пляшку за 1 000 доларів, надпити і попросити забрати, це для ресторану не найзручніша ситуація.

Якщо вино на смак як скислий оцет або пахне, як ніби його відкрили тиждень тому, треба сміливо просити замінити пляшку або принести інше.

Зазвичай ніхто не буде з вами сперечатися, офіціанта за це не штрафують. Може підійти сомельє, щоб в ненав’язливій бесіді оцінити вашу адекватність як оцінювача смаку. Потім спробує сам, погодиться і замінить.

3. Добре, ми оцінили, нам налили. Тут можна поставити експеримент. У два однакових келиха налийте однакову кількість вина. Один келих трохи покрутіть (раз п’ять), щоб вино прокотилося по колу. І тепер просто понюхайте спочатку неверчений келих, потім – вертіння. А потім спробуйте з кожного.

4. Насолоджуйтесь!