Як потрібно готувати картоплю, щоб вона була корисною?

Очевидно, що картопля фрі або чіпси – вкрай шкідливі для нашого організму страви. Крім гідрогенізованих масел, в яких смажать картоплю в фастфуд-кафе і на виробництвах, під час смаження при високій температурі в продукті утворюється вкрай токсична речовина акриламід. Не кажучи вже про страхітливий кількості жирів і калорій. Так що навіть про смажену в маслі картоплю краще забути. Але ось печена картопля – одна з найздоровіших і корисних страв. У ньому зовсім небагато калорій, але є щедрий запас клітковини. А ще в запеченій картоплі практично повністю відсутні жири (якщо ви, звичайно, не захочете додати сметану або жирний соус): в одному кілограмі ледве набереться три грами жиру.

Легко і швидко засвоюється відварена або приготована на пару картоплю. ЇЇ, до речі, без побоювань можна вживати при захворюваннях шлунка, так як міститься в відвареної картоплі клітковина, що не дратує слизову. Однак при варінні продукт втрачає більше поживних речовин і вітамінів, ніж при запіканні, так що, якщо є вибір, готуйте в духовці.

Врахуйте також, що клітковина в основному знаходиться в картопляної шкірці. Якщо ви хочете знизити рівень холестерину, продовжити почуття ситості і підтримати стійкість кишечника, обов’язково їжте картопля з шкіркою. Однак стежте, щоб бульби були без зелених ділянок на поверхні: це свідчить про те, що вони довго зберігалися і в них скупчилися токсини.

Прибирати куплену картопля в холодильник не варто. При зниженні температури міститься в продукті крохмаль перетворюється на цукор, роблячи коренеплід пухким, солодким і зовсім не корисним.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.