Як готувати овочі, макарони та м’ясо, щоб зберегти їх користь

Прості правила, які допоможуть зробити їжу здоровою.

Не можна сказати однозначно, що важливіше в їжі – невелика кількість калорій або високий вміст вітамінів. Тут все багато в чому залежить від вашого особистого визначення здоров’я. Журналістка Ешлі Хамер (Ashley Hamer) зібрала правила приготування корисних страв, які стануть в нагоді при різних підходах до здорового харчування.

Овочі

Фото: Unsplash

Овочі корисні вже самі по собі, а спосіб їх приготування залежить від того, що ви хочете отримати. Якщо вам потрібно низькокалорійне блюдо, не додавайте при готуванні масло: в столовій ложці цього продукту міститься в середньому 110-120 кілокалорій. Так що замість смаження відваріть овочі, приготуйте їх на пару або на грилі. А в салати додавайте поменше заправки.

Щоб зберегти поживні речовини в моркві, цукіні і брокколі, їх краще відварити. Не нехтуйте замороженими і консервованими овочами. Як і фрукти, вони починають втрачати поживні речовини після того, як їх зірвали. Тому заморожені продукти можуть бути навіть корисніше, адже їх піддають різкому охолодженню відразу після збору.

Макарони та інші вуглеводні продукти

Продукти з вуглеводами корисніше їсти після того, як вони охолонуть. Вчені це з’ясували, провівши експеримент з макаронами. У тих учасників, які з’їли їх не відразу після варіння, а в розігрітому вигляді, рівень цукру в крові підскочив набагато менше.

Такий ефект пов’язаний з тим, що при охолодженні звичайний крохмаль, що міститься в продуктах, перетворюється в резистентний (нетравний). Він більш стійкий до травних ферментів і діє в організмі швидше як клітковина, а не як цукор. У той час як звичайний крохмаль швидко розщеплюється до простих цукрів і засвоюється організмом. Через це підвищується вміст інсуліну в крові і швидше повертається почуття голоду.

М’ясо

Фото: Unsplash

Якщо вам потрібен джерело білка з невеликою кількістю калорій, вибирайте м’ясо без жиру. Наприклад, курку без шкіри або рибу. Жир сам по собі не шкідливий, але в ньому багато калорій – дев’ять на один грам. Це майже в два рази більше, ніж в білках і вуглеводах (в них по чотири грами).

З цієї ж причини використовуйте при готуванні якомога менше масла. Ніжні види риби можна відварити або приготувати на пару з травами. Більш щільну рибу і курку – запекти в духовці або на грилі. Тільки не перетримаєте блюдо: пережарені обвуглені частини шкідливі для здоров’я і, можливо, можуть викликати рак.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.