Досі розламуєте спагеті? Розповідаємо чому цього краще не робити

Результати цікавого експерименту, які стануть у нагоді Вам на кухні

Ви напевно помічали, що одна нитка спагетті розламується не навпіл, а на три частини. Це давно займало вчених, в тому числі нобелівського лауреата Річарда Фейнмана. Зазвичай всі предмети в формі стержня при згинанні розламуються на дві частини. Але зі спагеті все не так.

Дестін Сендлін (Destin Sandlin), американський інженер, що веде на YouTube пізнавальний канал Smarter Every Day, вирішив дослідити цей феномен. Спочатку він зняв розламування спагетті зі швидкістю 18 000 кадрів за секунду. Однак при цьому здавалося, що обидва розлому відбуваються одночасно. Сендлін ще сповільнив зйомку. На швидкості 40 000 кадрів в секунду він зміг помітити, в якому місці нитка розламується спочатку.

Частина спагетті поруч з місцем першого розламу починає розпрямлятися, закручуючись вгору, – пояснює Сендлін. – Друга частина в цей час все ще зігнута. В результаті практично відразу ж макаронина ламається в іншому місці. І з кожним розломом процес починається заново

Отже, розломи спагетті схожі на ланцюгову реакцію розкручування. Саме через це нитка розламується на кілька дрібних частин, а не навпіл.

Звичайно, хімічний склад та смакові якості пасти після розламування не змінюються. Але краще варити спагетті цілком. І справа не тільки в традиціях італійської кухні. За словами шеф-кухаря Кароліни Гарофані, так набагато зручніше є.

Спагеті їдять, накрутивши на вилку. А для цього вони повинні бути досить довгими.

Інакше макарони просто не втримаються на вилці або з них буде стікати соус.

Якщо локшину в азіатській кухні прийнято зачерпувати прямо з миски, то зі спагеті так звертатися не можна. Довгі види пасти щільно намотують на вилку. Якщо перед варінням розламати макарони навпіл, потім їх буде просто-напросто незручно споживати. Бувають, звичайно, люди, які розрізають готові спагетті ножем. Але це те ж саме, що їсти роли виделкою.

Якщо не хочете возитися з наметовому на вилку, зваріть не спагетті, а коротку пасту.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.