Чому не варто відмовлятися від картоплі

У багатьох країнах картопля вже довгий час складає основу раціону. Однак в останні роки популярність її падає, що пов’язано з модою на низьковуглеводні дієти. Сумно, адже в картоплі досить вітамінів і мінералів, а кількість рецептів з цим продуктом здатне урізноманітнити будь-який стіл.

5 причин залишити картоплю в раціоні

Причина № 1. Картопля знижує артеріальний тиск

Присутні в картоплі мінерали кальцію, магнію і калію знижують кров’яний тиск. Останні два незамінні для нормальної циркуляції крові: вони беруть участь в обміні речовин клітин серця, розріджують кров, запобігають утворенню тромбів, допомагають артеріях розширюватися, роблячи їх більш еластичними. Одна картоплина середнього розміру з шкіркою забезпечує 620 міліграм калію – або 18% від рекомендованої норми споживання цього елементу. Високий вміст даного мінералу, засвоюватися якому допомагає входить в продукт магній, сприяє виведенню з організму рідини і солей. Кальцій в складі картоплі, крім важливої ​​ролі в формуванні здорових кісток, також впливає на кровоносні судини: допомагає їм розслаблятися і скорочуватися.

Причина № 2. У картоплі багато вітаміну С

Картопля – відмінне джерело вітаміну С. Його в ньому більше, ніж в середнього розміру помідорі! Вітамін С сприяє засвоєнню заліза, виробництва колагену і підтримці імунної системи організму. Разом з кверцетином, що також входить до складу картоплі, вони діють як дуже потужні антиоксиданти, які стабілізують вільні радикали, тим самим допомагаючи запобігти пошкодження клітин, захищаючи організм як від серйозних захворювань, так і від передчасного старіння.

Причина № 3. Картопля – джерело вітамінів В4 і В9

Відомих також як холін (B4) і фолієва кислота (В9). Обидва вітаміни вкрай важливі для здоров’я людини, тому повинні надходити з їжею в необхідній кількості. Вітамін В4 бере участь у функціонуванні нервової системи, підтримує структуру клітинних мембран, мінімізує надлишкові жирові відкладення, регулює функцію печінки (за висновок токсичних речовин відповідає теж він). Холін засвоюється тільки при наявності вітаміну В9 (в картоплі він є) і достатньої кількості білка. Так як фолієва кислота в продукті є, необхідно додати лише протеїн. Тому запечена або приготована на пару картопля зі шматочком риби або в массаман-карі з тофу буде корисним і ситним варіантом обіду або вечері.

Причина № 4. Картопля корисна для мозку

Картопля надзвичайно багата вітаміном B6. Цей вітамін бере участь в більш ніж ста ферментативних реакціях і відіграє велику роль в нашій нервовій системі, впливаючи на мозкову активність. В6 підвищує працездатність нашого мозку, покращує пам’ять і настрій, адже він підсилює вироблення антидепресантів – серотоніну і норадреналіну. Крім того, вітамін нормалізує баланс калію і натрію, тому його нестача може виражатися в набряках, тобто в скупченні рідини на обличчі, в руках або ногах. Вживання картоплі дозволить цього уникнути.

Причина № 5. У картоплі міститься корисний крохмаль

Цей складний і найпоширеніший вуглевод швидко перетворюється в жир після розпаду, тому дієтологи рекомендують уникати продуктів з високим вмістом крохмалю. Але варто знати, що існують стійкі або резистентні крохмалі, які не розпадаються до глюкози і є необхідними нашому тілу пребіотиками. Вони стійко проходять через верхній травний тракт до кишечника, де підживлюють і стимулюють зростання корисних бактерій. Від того, як приготовлені крахмаломісткі продукти, залежить кількість резистентної речовини в них: в охолодженому після варіння картоплі стійкого крохмалю буде більше, ніж в гарячому (процес охолодження збільшує його кількість), а в запеченому – більше, ніж у відварному.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.