2 рецепта ідеального рататуя в духовці і на плиті

Ситне, ароматне і дуже просте блюдо з перцю, кабачків, помідорів і баклажанів.

Рататуй – це традиційне французьке блюдо. Вважається, що його придумали селяни, адже інгредієнти легко було знайти на городі.

Класичний рецепт рататуя – це обжарка і тушкування шматочків овочів. Листкове блюдо з овочевих кружечків, які запікаються в духовці, – це сучасна інтерпретація.

Після однойменного мультфільму запечений рататуй, який був «винайдений» головним героєм, став дуже популярним. Тому багато хто вважає традиційним саме його.

Ми розповімо, як зробити обидва блюда, щоб ви змогли обрати краще.

Класичний рецепт рататуя

Є два способи приготувати рататуй на плиті. Можна потушкувати відразу всі овочі або спочатку обсмажити кожен інгредієнт окремо, а вже потім протушкуваити їх разом. Вважається, що в другому випадку овочі краще зберігають свою форму.

Складові

2 червоні болгарські перці;
2 кабачка;
1 баклажан;
2 цибулини;
4 помідори;
4 зубчики часнику;
оливкова олія;
4 гілочки свіжого чебрецю;
2 столові ложки томатної пасти;
сіль за смаком;
прованські трави.

Приготування

Наріжте цибулю, очищений від насіння перець, кабачки, баклажани і помідори великими шматочками і подрібніть часник. Якщо кабачки старі, то попередньо з них краще прибрати шкірку і видалити насіння.

Помідори теж можна очистити від шкірки. Для цього зробіть на їх верхівках хрестоподібні надрізи, опустіть овочі в киплячу воду на 30 секунд, а потім в крижану воду ще на 30 секунд. Після цього з плодів легко зніметься шкірка.

Спосіб 1
Обсмажте на розігрітій олії цибулю, потім додайте до нього подрібнений чебрець. Коли цибуля стане м’яким, додайте часник, перець, кабачки і баклажани і обсмажуйте, помішуючи, на середньому вогні 2-3 хвилини.

Додайте помідори, сіль і при бажанні томатну пасту.

Можна додати в рататуй прованські трави – ця суміш ідеально підходить для його приготування.

Хоча свіжі овочі і чебрець і так зроблять блюдо ароматним. Тушкують овочі під кришкою на помірному вогні до м’якості.

Спосіб 2

Окремо, помішуючи, обсмажте до золотистого кольору цибулю з чебрецем, перець, кабачки, баклажани і помідори.

Потім викладіть всі овочі в один сотейник, влийте 150 мл води, додайте подрібнений часник, сіль і прованські трави. Тушкують під кришкою приблизно 20 хвилин.

Якщо рататуй здасться вам занадто рідким, то готуйте страву без кришки ще 10-15 хвилин.

Рецепт рататуя в духовці

Нарізані кружальцями помідори, кабачки і баклажани викладаються на соус з помідорів і запеченого перцю. Оригінальна подача, неймовірний аромат і приголомшливий смак гарантовані.

Складові
2 червоні болгарські перці;
оливкова олія;
1 цибулина;
4 зубчики часнику;
8 помідорів;
4 гілочки чебрецю;
сіль за смаком;
3 кабачка;
1 баклажан.
Приготування
Розріжте перець навпіл і видаліть насіння. Викладіть овочі зрізом вниз на деко, змащене маслом або застелений фольгою. Запікайте перці в розігрітій до 230 ° C духовці 15-20 хвилин. Потім остудіть, очистіть від шкірки і наріжте дрібними кубиками.

На сковороду з розігрітим маслом викладете подрібнені цибулю і 3 зубчики часнику і обсмажуйте, помішуючи, до м’якості. Очистіть 4 помідори від шкірки, наріжте маленькими кубиками і додайте до овочів разом з 3 гілочками чебрецю.

Тушкуйте на повільному вогні, поки майже вся рідина не випарується. Додайте нарізаний перець і сіль, готуйте ще кілька хвилин і вийміть чебрець.

Розподіліть томатний соус по дну форми для запікання. Найкраще підійде форма діаметром 20 см. Наріжте кабачки, баклажан і залишилися помідори тонкими кружечками і викладіть їх на соус по колу або смужками.

Змішайте 1 столову ложку оливкової олії з подрібненим зубчиком часнику, сіллю і листям з гілочки чебрецю. Змастіть цією сумішшю овочі.

Накрийте форму фольгою і запікайте овочі при температурі 140 ° C протягом 2 годин. Овочі повинні легко протикати ножем або виделкою. Зніміть фольгу і запікайте ще півгодини. Якщо овочі раптом почнуть підгоряти, знову прикрийте їх фольгою.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.