10 видів найкориснішої листової зелені

З’їдати зелений салат кожен день – це, мабуть, сама здорова звичка, яку тільки можна собі уявити. Листова зелень – це відмінне джерело клітковини, так як вона багата вітамінами, мінералами і антиоксидантами. У холодний період багато хто забуває про цю «літню» їжу, проте саме взимку вона потрібна нам більше, ніж коли б то не було. Огляд найбільш корисних видів листової зелені, сподіваючись мотивувати вас на позитивні зміни в раціоні.

  1. Шпинат

Цей вид зелені – справжній чемпіон по нутрієнтів. Серед корисних вітамінів і мінералів, що містяться в ньому: калій, кальцій, магній, залізо, вітаміни А, С, В3, В12, фолієва кислота, протеїн, корисні флавоноїди і антиоксиданти. В цілому більше 20 найважливіших елементів! Вживання шпинату зміцнює імунітет, поліпшує зір, дарує сяючу шкіру. У шпинаті всього 7 калорій на 1 чашку. У нього дуже м’який і ненав’язливий смак, що робить його широко застосовним для смузі, салатів, супів, гарнірів та інших страв.

  1. Салат листовий
Фото: Unsplash

Друга назва цього найпоширенішого виду салату – зелений латук. У двох чашках цієї зелені міститься 100% денної норми вітаміну К, необхідного для забезпечення здоров’я кісток. Нутрієнт лактуцин надає заспокійливу дію на нервову систему, допомагає при безсонні. А завдяки високому вмісту заліза листовий салат ефективний при анемії. Серед інших нутрієнтів, що містяться в цьому виді зелені: вітаміни А, С, В1, В2, Р, Е, фолієва кислота, каротин, мінеральні солі. Щоб салат з зеленого латуку не осідав і мав апетитний вигляд, заправляйте його прямо перед подачею на стіл.

  1. Руккола

У руколи, на відміну від багатьох видів зелені, яскраво виражений гіркувато-перцевий смак. У ній містяться вітаміни А, В, С і К, а також йод, кальцій і антиоксидант хлорофіл, що допомагає боротися з раковими захворюваннями. Вживання руколи активізує роботу імунної системи, плюс це натуральний афродизіак. Крім салатів, рукола відмінно підходить для піци, пасти, приємно відтіняє смак морепродуктів і песто. А ще рукколу додають в пікантні свіжовичавлені соки і смузі, приготовані з овочів. Цікавий факт: активно вживати в їжу цей салат стали лише з середини ХХ століття. До цього часу рукколу вважали бур’яном і не звертали на неї увагу.

  1. Ромен

Поживна цінність всього 4 калорії на порцію, ромен (він же романо, він же салат римський, він же латук) містить вражаючий набір нутрієнтів. Серед них фолієва кислота, вітаміни груп А, В, К, кальцій, калій, залізо, магній, марганець, фосфор і цинк. Завдяки їм ромен ефективний при боротьбі з депресіями, стимулює вироблення гормонів, зміцнює кісткові тканини, а також корисний для чоловічого здоров’я. Хрусткий ромен ідеальний для салату цезар.

  1. Китайська капуста

Мабуть, одним з найдоступніших видів листової зелені – недорогих і представлених майже в кожному магазині – є китайська капуста. Солодка і хрустка, вона використовується в салатах, сендвічах, азіатських стравах в воке і для приготування знаменитого корейського кімчі. В одній чашці капусти всього лише 13 калорій. Вміщені в ній антиоксиданти, фолієва кислота, вітаміни А, С, К, В2, В5, В6, фосфор, кальцій і магній укріплюють імунну систему, здоров’я кісток і серця, забезпечують хороший зір, а також полегшують симптоми ПМС.

  1. Корн

У корна солодкуватий горіхово-пряний смак і дрібні темно-зелені листочки. Цей вид зелені дуже люблять у Франції, його використовують в салатах і для відтінення смаку складних ресторанних страв. Завдяки вітамінам А, Е, флавоноїди і залозу корн допомагає в оздоровленні серцево-судинної системи. За вмістом вітаміну С він близький до лимону. До речі, цей нутрієнт не тільки допомагає боротися з простудними захворюваннями, але також сприяє виробництву колагену в організмі. Високий вміст вітаміну А в корені позитивно впливає на зір, а вітаміну В6 – на метаболізм.

  1. Айсберг
Фото: Unsplash

Айсберг, як і ромен, ще один вид латуку. У нього, однак, менше смаку, але є і своя перевага – качан салату легко зберігається в холодильнику до двох тижнів. Головні нутрієнти айсберга – це вітаміни К і А. У двох чашках салату близько 30% денної норми цих елементів. Вітамін К сприяє згортання крові, а вітамін А необхідний для здоров’я шкіри і зору. А серцевини айсберга можна обсмажувати на грилі – просто розріжте їх уздовж на половинки, змастити оливковою олією і готуйте до злегка золотистого кольору.

  1. Зелень селери

Хто б міг подумати, що листя селери містять в 5 разів більше корисних нутрієнтів, ніж стебла! Серед них кальцій, магній, йод, вітамін С, Е, корисні антиоксиданти та інші важливі мікроелементи. Тому більше не відправляйте листя селери в сміття, а почніть додавати їх в салат, смузі і свіжовичавлені соки. Вживання селери надає вкрай позитивний вплив на здоров’я кісток, суглобів, зв’язок і сухожиль – що особливо актуально для тих, хто активно тренується.

  1. Салатний цикорій

У листя цикорію яскравий гіркуватий смак. Його додають у салати, тушкують з іншими овочами і запікають цілком. Цикорій містить десятки нутрієнтів. Серед них вітаміни А, В1, В3, В6, С, Е, К, фолієва кислота, кальцій, калій, залізо, цинк, марганець, фосфор і багато інших. Серед найбільш видатних властивостей цикорію – підвищення чутливості до інсуліну, детокс печінки і жовчного міхура, запобігання бактеріальних інфекцій, зміцнення імунної системи, зниження болю при артритах і багато інших. А ще листя цикорію – це натуральне седативний засіб.

  1. Білокачанна капуста

І нарешті, дуже рідна нам – звичайнісінька білокачанна капуста. Завдяки високому вмісту сірки і вітаміну С цей вид листової зелені має неймовірну силу в справі оздоровлення організму і профілактики багатьох серйозних захворювань. Регулярне вживання білокачанної капусти забезпечує природний детокс, запобігає запори, знижує запалення, допомагає при лікуванні виразкової хвороби, подагри, серцевих захворювань і багатьох інших недуг. Приготувати же з нею можна неймовірно різноманітне кількість страв.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.