10 салатів з баклажанів, які змусять по-новому поглянути на овоч

Баклажани – це не тільки рагу і рулетики. Ось дуже смачні сполучення з іншими овочами, куркою, сиром, рибою і грибами.

1. Салат з баклажанів, помідорів, бринзи і горіхів

Складові
2 баклажана;
2 столові ложки рослинної олії;
2 столові ложки соєвого соусу;
1-2 зубчики часнику;
жменя волоських горіхів;
3 помідори;
150 г бринзи;
мелений чорний перець – за смаком;
кілька гілочок зеленої цибулі.
Приготування
Наріжте баклажани невеликими брусочками і викладіть на сковороду з розігрітим маслом. Обсмажуйте, періодично помішуючи, близько 15 хвилин. Влийте соєвий соус, готуйте ще пару хвилин і остудіть.

Подрібніть часник і горіхи. Наріжте помідори і бринзу невеликими тонкими смужками. Змішайте всі інгредієнти, посипте перцем і прикрасьте  зеленою цибулею.

2. Салат з баклажанами, болгарським перцем, гранатом і гостро-солодкою заправкою

Складові
1 баклажан;
½ лимона;
½ червоного перцю чилі – опціонально;
½ столової ложки гранатового соку;
1 зубчик часнику;
2 столові ложки оливкової олії;
сіль за смаком;
4 помідори черрі;
кілька гілочок зеленої цибулі;
½ червоного болгарського перцю;
½ зеленого болгарського перцю;
кілька гілочок м’яти;
½ граната.
Приготування
Зробіть на баклажані кілька проколів ножем або виделкою і покладіть на застелений фольгою деко. Запікайте при температурі 200 ° C протягом 45-55 хвилин, поки шкірочка НЕ ​​скривиться, а сам овоч не стане дуже м’яким.

Коли баклажан трохи охолоне, очистіть його і перекладіть в друшляк. Злегка натисніть на овоч, щоб з нього вийшов зайвий сік. Потім наріжте його великими кубиками в блюдо для салату.

Змішайте сік лимона, очищений від насіння і дрібно нарізаний чилі, гранатовий сік, подрібнений часник, 1½ столової ложки оливкової олії і сіль. Полийте половиною вийшла заправки баклажан.

Покладіть четвертинки помідорів, рубаний лук і нарізані дрібними кубиками перці. Додайте залишилася заправку і перемішайте. Прикрасьте салат подрібненої м’ятою і зернами граната і не забудьте оливкова олія.

3. Салат з баклажанами і куркою

Складові
1 курячий стегенце;
сіль за смаком;
1 баклажан;
2 столові ложки рослинної олії;
3 яйця;
¼ цибулини;
¼ пучка петрушки;
2 столові ложки майонезу;
1 чайна ложка томатної пасти;
мелений чорний перець – за смаком.
Приготування
Відваріть курку в підсоленій воді до готовності. Зніміть з стегенця м’ясо і порубаєте маленькими шматочками.

Почистіть баклажан і наріжте невеликими кубиками. Викладіть їх на сковороду з розігрітим маслом, підсолити і обсмажуйте кілька хвилин до м’якості. Зваріть яйця круто.

У миску для салату викладіть курку, баклажан, нарізані середніми шматочками яйця, подрібнену цибулю і рубану петрушку. Додайте майонез, томатну пасту, сіль і перець, перемішайте і приберіть салат в холодильник на годину.

4. Салат з баклажанів по-корейськи

Складові
2 баклажана;
сіль за смаком;
2 болгарських перцю;
1 цибулина;
2 моркви;
4-5 зубчиків часнику;
2 столові ложки рослинної олії;
1 чайна ложка цукру;
2 столові ложки соєвого соусу;
30 мл оцту 9%;
1 чайна ложка приправи для моркви по-корейськи;
кілька гілочок кінзи;
кілька гілочок базиліка;
1 столова ложка насіння кунжуту.
Приготування
Наріжте баклажани тонкою довгою соломкою, посоліть і залиште на півгодини. Поріжте перець тонкою соломкою, а цибулю – півкільцями. Натріть моркву на тертці для корейської моркви. Подрібніть часник.

Промийте баклажани і киньте на сковороду з розігрітим маслом. Обсмажуйте, періодично помішуючи, близько 10-15 хвилин. Викладіть баклажани і свіжі овочі в миску для салату.

Додайте цукор, соєвий соус, оцет і приправу для моркви. Ретельно перемішайте і поставте на 2 години в холодильник. Перед подачею посипте салат рубаною зеленню і кунжутом.

5. Салат з баклажанів, яєць і помідорів

Складові
1 баклажан;
1 цибулина;
2 столові ложки рослинної олії;
1 зубчик часнику;
кілька гілочок кропу;
2 яйця;
3-4 помідори черрі;
1 столова ложка майонезу;
сіль за смаком;
мелений чорний перець – за смаком.
Приготування
Наріжте баклажан середніми кубиками, а цибулю – тонкими півкільцями. Розігрійте в сковороді олію на середньому вогні і злегка обсмажте цибулю. Потім викладіть до цибулі баклажан, зменшіть вогонь і готуйте ще кілька хвилин, поки баклажан не підрум’яниться і не розм’якшити.

Плоскою стороною ножа роздушіть часник, додайте до овочів і обсмажуйте ще хвилину. Зніміть сковороду з вогню, покладіть подрібнений кріп і перемішайте. Коли овочі охолонуть, вийміть з них часник.

Відваріть яйця круто і наріжте їх великими кубиками. Розріжте помідори на четвертинки. Викладіть яйця і всі овочі в миску для салату, додайте майонез, сіль і перець і перемішайте.

6. Салат з баклажанами, нутом і медово-лимонної заправкою

Складові
2 баклажана;
6-7 столових ложок оливкової олії;
сіль за смаком;
мелений чорний перець – за смаком;
300 г консервованого або вареного нуту;
1 пучок кінзи;
1 червона цибулина;
1 чайна ложка паприки;
1 чайна ложка меленого кумина;
1 чайна ложка рідкого меду;
1 лимон.
Приготування
Наріжте баклажани тонкими кружечками. Розігрійте на сковороді 2-3 ложки олії і викладіть овочі. Приправте сіллю і перцем і обсмажують, періодично перевертаючи, поки вони не стануть м’якими і рум’яними.

Розріжте кружечки баклажанів на четвертинки. Додайте до них нут, рубану кинзу і дрібно нарізану цибулю.

Змішайте 4 ложки масла, паприку, кумін, мед і сік цілого лимона. Заправте цією сумішшю салат і приберіть в холодильник на кілька годин.

Можна залишити салат на всю ніч або навіть добу, тоді інгредієнти ще краще просочаться ароматом і смаком заправки.

7. Салат з баклажанами, куркою, капустою і кунжутної заправкою

Складові
1 куряча грудка;
сіль за смаком;
1 баклажан;
4 столові ложки оливкової олії;
½ червоного болгарського перцю;
3 столові ложки кедрових горіхів;
¼ капустини;
3 столові ложки насіння кунжуту;
1 лайм;
3-4 столові ложки води;
мелений чорний перець – за смаком.
Приготування
Відваріть грудку в підсоленій воді до готовності. Наріжте баклажан кружечками, посипте сіллю і залиште на 20 хвилин. Потім промийте їх і злегка вичавіть з них рідина.

Розігрійте на сковороді 2 ложки масла і трохи підсмажте шматочки баклажанів з двох сторін. Перекладіть їх на деко, застелене пергаментом, і запікайте при температурі 180 ° C близько 15-20 хвилин до м’якості.

Наріжте невеликими кубиками остиглий баклажан, грудку і болгарський перець. Злегка підсмажте горіхи і нашинкуйте капусту.

У блендері змішайте кунжут, сік лайма, 2 ложки масла, воду, сіль і перець до однорідної консистенції. Викладіть курку, овочі і горіхи в миску і полийте кунжутної заправкою.

8. Салат з баклажанів, консервованої риби і селери

Складові
1 баклажан;
2 столові ложки рослинної олії;
сіль за смаком;
мелений чорний перець – за смаком;
1 черешок селери;
2 столові ложки лимонного соку;
250 г консервованої горбуші;
1 пучок листя салату;
150 г помідорів чері;
1-2 столові ложки майонезу.
Приготування
Наріжте баклажан середніми кубиками і викладіть на сковороду з розігрітим маслом. Посипте сіллю і перцем і обсмажують, періодично помішуючи, близько 10 хвилин.

Кубики селери залийте лимонним соком. Злегка подрібніть горбушу виделкою, попередньо злив рідина. Крупно порубати салатні листя і розріжте навпіл помідори.

Викладіть всі інгредієнти в миску для салату, додайте майонез і добре перемішайте.

9. Теплий салат з баклажанами і помідорами

Складові
2 баклажана;
сіль за смаком;
3 столові ложки оливкової олії;
½ чайної ложки цілого кумина;
1-2 зубчики часнику;
2 помідори;
½ чайної ложки меленого червоного перцю;
½ пучка кінзи;
½ лимона.
Приготування
Наріжте баклажани невеликими кубиками. Викладіть їх в друшляк, посоліть, перемішайте і залиште на півгодини. Потім просушіть овочі паперовим рушником.

Розігрійте в сковороді олію і покладіть туди баклажани. Обсмажуйте, періодично помішуючи, поки вони не пом’якшать. Додайте кумін, подрібнений часник і червоний перець і готуйте ще кілька хвилин.

Викладіть в сковороду нарізані невеликими кубиками помідори, перемішайте і обсмажуйте пару хвилин. Зніміть з вогню і перекладіть овочі в миску для салату. Додайте рубану кінзу, сік лимона і сіль.

10. Пряний салат з баклажанами і печерицями

Складові
1 баклажан;
сіль за смаком;
500 г печериць;
2 столові ложки рослинної олії;
3 зубчики часнику;
¼-½ чайної ложки меленого імбиру;
мелений чорний перець – за смаком;
2-3 столові ложки майонезу.
Приготування
Товсті кружечки баклажана викладіть в каструлю з підсоленою водою. Варіть їх 20 хвилин, злегка остудіть і наріжте великими кубиками.

Такими ж кубиками порубати гриби і обсмажте на розігрітій олії до золотистого кольору. З’єднайте остиглі печериці та баклажани. Додайте подрібнений часник, імбир, перець, сіль і майонез і перемішайте.

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.