Як зробити мило своїми руками

Незважаючи на те, що прийнято вважати перші століття нашої ери темними, ми зобов’язані давнім цивілізаціям не тільки за культурну спадщину, яке нам було залишено, але і за дивовижні винаходи, які ми використовуємо і до цього дня: наприклад, папір, водопровід, каналізацію, ліфти і навіть мило! Так-так, саме мило. Адже незважаючи на гадану негігієнічно свого часу, давні народи активно використовували різні косметичні та парфумерні засоби в повсякденному житті.

За версіями вчених, ще близько 6000 років тому стародавні єгиптяни розробили і детально записали на папірусах секрети виробництва мила.

Але чи то папіруси були втрачені, то чи секрети миловаріння втрачені, і вже в Стародавній Греції спосіб виробництва мила не був відомий. Тому грекам не залишалося нічого, як тільки очищати своє тіло піском.

Слідуючи певній рецептурі і технології, зварити його може теж абсолютно будь-яка людина.

Ті, хто варять мило не в перший раз, знають, що для його виробництва краще використовувати жир і луг. Також основу для мила можна придбати і в магазині. Ну, а для початківців миловарів в якості основи відмінно підійде дитяче мило.

Інгредієнти і пропорції в цьому випадку будуть наступними:

  • дитяче мило – 2 шматки (вага кожного шматка – 90 г)
  • оливкова олія (можна використовувати також мигдальне, кедрова, обліпихова і т.д.) – 5 столових ложок
  • окріп – 100 мілілітрів
  • гліцерин – 2 столові ложки
  • додаткові добавки – на розсуд

Рецептура приготування мила:

  1. Мило натирається на тертці (обов’язково дрібної). Щоб відчувати себе комфортно, краще робити це в респіраторній масці.
  2. В цей час в каструлю наливається гліцерин і масло, яке ви використовуєте. Каструлю необхідно поставити на парову баню і нагріти масло.
  3. У цю субстанцію почати всипати стружку, чергуючи її з додаванням окропу і не припиняючи розмішувати.
  4. Все грудки, які залишилися, потрібно розім’яти, довівши суміш до стану однорідної маси.
  5. Після цього каструля з вмістом знімається з вогню і в неї додаються інгредієнти, які кожен вважає доречним додати. Це можуть бути ефірні масла, сіль, трави, вівсяні пластівці, різні насіння, кокосова стружка, мед, глина. Саме вони і будуть визначати властивості, аромат і колірну гамму мила.
  6. Після цього необхідно розкласти мило по формах (дитячим або для випічки), попередньо обробивши їх маслом. Після того, як мило охолоне, його треба вийняти з формочок, покласти на папір і залишити підсихати на 2-3 дня.

Щоб мило було не тільки ароматним, але і насиченим за кольором, в нього можна додати природні барвники:

  • білий колір може надати сухе молоко або біла глина
  • буряковий сік дасть приємний рожевий відтінок
  • морквяний або обліпиховий сік зроблять мило помаранчевим

- Advertisement -

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.